Till sidans huvudinnehåll

Dricksvatten

Såhär görs det

Vattenkvalitet

Stockholms vatten får högsta betyg enligt Livsmedelsverkets krav. Norsborgs och Lovö vattenverk har den modernaste tekniken för kvalitetskontroll. Hårdhetsgraden på kranvattnet ligger mellan 4-6° dH och är mjukt.

Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel och Stockholms dricksvatten uppfyller Livsmedelsverkets kvalitetskrav.

Kvaliteten på Stockholms dricksvatten kontrolleras dygnet runt, året om. Kontrollen sker i flera steg. 

  • För att långsiktigt följa förändringar i vattenkvaliteten tas regelbundet prover på Mälarvattnet. 
  • Vattnet som pumpas in i vattenverken för att renas kontrolleras vid intaget.
  • Under reningsprocessen undersöks vattnets kvalitet för att bevaka att reningen sker på bästa sätt. Stockholms två vattenverk har laboratorier som är ackrediterade för analyser av dricksvattnet.  
  • För att säkerställa kvaliteten på det utgående dricksvattnet kontrolleras det enligt Livsmedelsverkets föreskrifter och i enlighet med tillsynsmyndighetens beslutade kontrollprogram. 
  • Vattenkvaliteten undersöks även i ledningsnätet och hos konsumenter. I kedjan från råvattentäkt via vattenverk till konsument tas årligen över 6 500 prover.

Här finns de samlade värdena för alla provtagna parametrar för både Norsborgs och Lovö vattenverk.

Dricksvattenkvalitet

Områden för dricksvattenleverans

Fråga dricksvattenspecialisten

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.