Dricksvatten
Såhär görs det
Vattenkvalitet
Stockholms vatten får högsta betyg enligt Livsmedelsverkets krav. Norsborgs och Lovö vattenverk har den modernaste tekniken för kvalitetskontroll. Hårdhetsgraden på kranvattnet ligger mellan 4-6° dH och är mjukt.
Dricksvatten är vårt mest kontrollerade livsmedel och Stockholms dricksvatten uppfyller Livsmedelsverkets kvalitetskrav.
Kvaliteten på Stockholms dricksvatten kontrolleras dygnet runt, året om. Kontrollen sker i flera steg.
- För att långsiktigt följa förändringar i vattenkvaliteten tas regelbundet prover på Mälarvattnet.
- Vattnet som pumpas in i vattenverken för att renas kontrolleras vid intaget.
- Under reningsprocessen undersöks vattnets kvalitet för att bevaka att reningen sker på bästa sätt. Stockholms två vattenverk har laboratorier som är ackrediterade för analyser av dricksvattnet.
- För att säkerställa kvaliteten på det utgående dricksvattnet kontrolleras det enligt Livsmedelsverkets föreskrifter och i enlighet med tillsynsmyndighetens beslutade kontrollprogram.
- Vattenkvaliteten undersöks även i ledningsnätet och hos konsumenter. I kedjan från råvattentäkt via vattenverk till konsument tas årligen över 6 500 prover.
Här finns de samlade värdena för alla provtagna parametrar för både Norsborgs och Lovö vattenverk.