Till sidans huvudinnehåll

Bor i lägenhet

Matavfallspåsar

Matavfallspåsar

När matavfallspåsarna har tagit slut i fastigheten kontaktar du din hyresvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening. Det är bara de som kan beställa nya påsar till fastigheten.

Har du akut slut på påsar i lägenheten kan du själv hämta ut på våra uthämtningsställen.

Det är viktigt att du hämtar rätt typ av påse, olika hus har olika sorters påsar. Det vanliga är vår papperspåse. Men bor du i ett omårde där ni har sopsug har du en kraftigare papperspåse. Om du bor i ett område som sorterar i en grön plastpåse måste du vända dig till fastighetsägaren som beställer nya påsar.

Här kan du själv hämta matavfallspåsar

  • Bromma återvinningscentral (vanlig papperspåse för kärl)
  • Hagastaden, Hemköp (påse för sopsug)
  • Hammarby sjöstad, ICA (påse för sopsug)
  • Hammarby sjöstad, Coop (påse för sopsug)
  • Svedmyra, ICA (vanlig papperspåse för kärl)

Tips till dig om matavfall

2023 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfallet

2023 ska alla sortera ut matavfallet. Redan idag är det obligatoriskt för restauranger men från 1 januari 2023 blir det även obligatoriskt för hushåll och övriga verksamheter.

Så här sorterar du matavfall hemma och i pentryn

Det är viktigt att rätt saker läggs i påsen oavsett om du har sortering med papperspåse eller den gröna plastpåsen. Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga avfallspåsen eller läggs i förpackningsinsamlingen. Men självklart – det bästa du kan göra är att äta upp dina matrester.

Vilken matavfallspåse ska jag använda?

I en stor och tätbebyggd stad som Stockholm måste vi ha flera olika tekniska lösningar för att alla ska kunna sortera sitt matavfall. Idag har vi tre olika påsar som bara kan användas i specifika miljöer. Dessutom har vissa matbutiker börjat erbjuda matavfallspåsar i fruktdisken. Det är viktigt att du använder en påse som är anpassad för det insamlingssystem ni har i just din fastighet.

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Cirka 35 % av alla matrester slängs nämligen i onödan. Hur kan vi bli bättre på att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår?

Se alla artiklar inom det här ämnet