Till sidans huvudinnehåll

Återvinningscentraler

för privatpersoner

Återvinningscentraler

På återvinningscentralen kan du lämna grovavfall, elektronik, vitvaror och farligt avfall. Saker som kan användas igen lämnas till återbruk.

Hitta din återvinningscentral

På återvinningscentralerna och våra återbruk kan du lämna grovavfall, elektronik, möbler och miljöfarligt avfall. Saker som kan användas igen lämnas in i återbruksdelen som finns på varje återvinningscentral.

Se adresser och öppettider för din närmaste anläggning genom att klicka på den.

Priser

Du behöver inga speciella kort eller identitetshandling för inpassering på våra anläggningar.

Privatpersoner får lämna avfall gratis på återvinningscentralerna.

Om du anlitar en fastighetsskötare/städfirma/flyttfirma eller byggfirma/hantverkare att lämna ditt avfall betalar de för sitt besök eftersom de är ett företag.

Företag och verksamheter betalar för sig

Företag och verksamheter kan lämna avfall mot en avgift på återvinningscentralerna Bromma, Lövsta, Vantör, Sätra och Östberga.

Kör du lätt lastbil – gör en förfrågan i formuläret

Nytt från 1 juli: Kommer du med lätt lastbil, skåpbil eller pickup för att lämna privat avfall från ditt hushåll på någon av våra återvinningscentraler? Då behöver du göra en förfrågan i formuläret nedan. Kontakta personalen när du kommer till återvinningscentralen för att undvika en automatisk faktura. Även företag som vill lämna kostnadsfritt avfall behöver göra en förfrågan. Detta gäller bilar registrerade på en organisation eller person med enskild firma.

  1. Fyll i formuläret och kontrollera att du får ett bekräftelsemejl.
  2. Innan du lastar ur bilen på återvinningscentralen, ta kontakt med personalen. Personalen bedömer om avfallet är kostnadsfritt.
  3. Visa bekräftelsemejlet för personalen.
  4. Om avfallet räknas som kostnadsfritt får du ett undantags-id. Skriv ner eller fota det och spara det i två månader som ett kvitto på att du inte ska betala. 
  5. Lämna avfallet.

Vad händer om personalen bedömer att avfallet inte är kostnadsfritt?

  1. Du kan lämna ditt avfall mot avgift och ge ditt samtycke att bli debiterad.
  2. Du kan kan välja att lämna anläggningen. 

Förfrågan om att lämna kostnadsfritt avfall med lätt lastbil

Jag kommer som: *
Jag lämnar:
GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Lätt lastbil

En lätt lastbil är till exempel en pick-up eller skåpbil. Förfrågan ska göras för lätta lastbilar som ägs av ett företag och därmed är registrerad på ett organisationsnummer. Det gäller även lätta lastbilar som ägs av en privatperson som har en egen firma och därmed är registrerad på ett personnummer. 

Reklamation av faktura

Våra återvinningscentraler har ett automatiskt system som läser av registreringsskyltar. En faktura skapas automatiskt för lätta lastbilar som är registrerade på en organisation eller en person med enskild firma. Om du ändå skulle få en faktura för besöket, på grund av exempelvis tekniskt fel, kan du reklamera din faktura genom att kontakta Svea Bank på avcinfo@svea.com eller 08-735 29 59. För att reklamationen ska vara giltig/kunna handläggas behöver du uppge ditt undantags-id.

Tung lastbil tillåts inte

Fordonskombinationer som får köras med B-körkort är alltid tillåtna. I övrigt gäller en maxbegränsning för fordon på 3,5 ton.

 

Du kanske också vill läsa om...

Nu skyltar vi om på våra återvinningscentraler

Såg det annorlunda ut på ditt senaste åvc-besök? Det beror på att med start i januari 2024 och fram till april månad, byter vi skyltar på samtliga återvinningscentraler i Stockholm.

Sorteringsguiden A-Ö

Är du osäker på hur olika saker ska sorteras när du ska slänga dem? Här kan du läsa om hur olika slags avfall och material sorteras och återvinns.

Börjar matavfallspåsarna ta slut?

Här kan du hämta matavfallspåsar i Stockholm för privat bruk.

Gör biogas av din fallfrukt

Nu finns separata containrar för fallfrukt på Stockholms återvinningscentraler.

Se alla artiklar inom det här ämnet