Till sidans huvudinnehåll

Restaurang, livsmedel

och storkök

Översikt

I restauranger, storkök och matvarubutiker omsätts mycket mat, förpackningar, och annat material som skapar avfall. Vid matlagningen används även mycket fett som när det är använt måste tas till vara för att inte skapa problem i våra gemensamma avloppsledningar.

Se till att du har rätt tjänster hos oss för att både minska er verksamhets miljöpåverkan men också få ner kostnaderna. Här kan du även se aktuella taxor, få praktiska miljötips och kontakta oss om du har frågor som du vill ha hjälp med.

Aktuellt

Fettavskiljare – ett krav för livsmedelslokaler

Fett sätter igen avloppsledningar. Eftersom ledningsnätet är dimensionerat för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär måste verksamheter som storkök, gatukök, restauranger, bagerier med flera ha en EU-godkänd

Förslag på VA- och avfallstaxor för 2025

För 2025 föreslås en höjning av vatten- och avloppstaxan med 40-45 kronor per månad för en lägenhet eller villa. Avfallstaxan föreslås höjas med 13 kronor per månad för en lägenhet och 21 kronor per månad för en villa.

Obligatoriskt att sortera matavfall i restaurang

Precis som för alla andra är det obligatoriskt för restauranger att sortera ut matavfallet. Tjänsten beställs av oss och miljöförvaltningen genomför tillsyn löpande.

Serveringsställen ska erbjuda sortering för sina gäster

Om er restaurang säljer mat eller dryck i förpackningar ska gästerna från den 1 januari 2024 kunna sortera ut det förpackningsavfall som blir kvar när de ätit.

Krav på att tömma innehållet ur förpackningar

Nu ska alla verksamheter tömma och sortera ut sina förpackningar. Förpackningen ska materialåtervinnas. Genom att sortera ut förpackningar bidrar du till ökad materialåtervinning och hushållning av resurser i samhället.

Matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutik

Regler för förpackat matavfall från livsmedelsbutik

Från 1 januari 2024 är det inte tillåtet att slänga förpackat matavfall i restavfallet. Förpackningen och matavfallet ska separeras och återvinnas var för sig.

Sortera matavfall i restaurang och storkök

I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.

Tekniska lösningar för matavfall

Det är obligatoriskt att sortera matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutiker. Här berättar vi vilka olika sorters abonnemang du kan välja mellan.

Matavfallskvarn till tank

Avfallskvarn är ur flera aspekter ett bra sätt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att hantera sitt matavfall.

Därför är det bra att sortera ut matavfall på matställen och i livsmedelsbutiker

Genom att matavfallssortera hjälper ni till att göra Stockholm klimatsmart. Det är obligatorisk att sortera matavfallet men ni kan även få ner era avfallskostnader.