Till sidans huvudinnehåll

Villaägare

Vatten- och avfallstjänster

Nya regler för matavfallskvarn

Du som har en matavfallskvarn installerad i din villa kan fram till sista december 2023 ha det som alternativ till att sortera med hjälp av matavfallspåse och ett matavfallskärl. Men inför årsskiftet 2023/2024 behöver du orda hämtning av matavfall.

I december 2022 fattade regeringen beslut om nya regler som börjar gälla första januari 2024. Från det datumet blir sortering av matavfall med avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre godkänt. Reglerna återfinns i den nationella avfallsförordningen.  Detta kommer att påverka fastigheter som har avfallskvarnar som går till avloppet.

Aktuellt för dig i villa och radhus

När kommer sopbilen?

Sök efter din adress så berättar vi vilken dag du har sophämtning.

Taxor för vatten och avfall 2024

VA-taxa respektive avfallstaxa för 2024 är beslutad. Taxan för en villa höjs med 118 kronor för vatten och avlopp och med drygt 30 kronor för avfall per månad.

Hämtning av restavfall

Du kan välja att ha sophämtning för restavfall varje vecka, var 14:e dag eller var 4:e vecka. Vill du ändra din hämtning? Använd formuläret på den här sidan.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Vill någon komma in i din fastighet?

Här reder vi ut när och varför vi vill ha tillgång till din fastighet samt när du ska se upp för bedragare.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Tips till dig om matavfall

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Det är obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Börjar matavfallspåsarna ta slut?

Här kan du hämta matavfallspåsar i Stockholm för privat bruk.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Vill du undvika att maten blir dålig för snabbt eller att grönsaker får köldskador? Här är några tips för hur du bäst förvarar din mat.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar.

Se alla artiklar inom det här ämnet