Till sidans huvudinnehåll

Villaägare

Vatten- och avfallstjänster

Regler för matavfallskvarn

Du som har en matavfallskvarn installerad i din villa kan fram till sista december 2023 ha det som alternativ till att sortera med hjälp av matavfallspåse och ett matavfallskärl. Naturvårdsverket har nu beslutat om nya regler som gäller från 1 januari 2024.

Viktigt: I januari 2023 kom nya direktiv från Naturvårdsverket som kommer att börja gälla från 1 januari 2024. Direktiven är antagna i den nationella avfallsförordningen. Naturvårdsverket menar att matavfall ska sorteras och hållas separat från övrigt avfall. Det gör det inte i en matavfallskvarn som går till avloppet. Detta kommer att påverka fastigheter som har avfallskvarnar som går till avloppet. Vi tittar nu på hur det kommer att påverka fastigheter i Stockholm.

Håll dig uppdaterad om hur det kommer att påverka din fastighet här.

Läs mer på Naturvårdsverket om matavfallskvarnar.

I januari 2023 blev det obligatoriskt att sortera matavfall. I dagsläget är det fortfarande tillåtet att sortera ut matavfallet genom matavfallskvarn. Om du meddelade oss om att du har matavfallskvarn i ditt kök före den 20 december 2022 kommer du inte få ett matavfallskärl utkört till din fastighet under februari till och med april.

Om du har kvarn kan du även byta abonnemang för restavfallet till hämtning var 4:e vecka. Kryssa då i det alternativet i formuläret.

Meddela oss om innehav av matavfallskvarn

Beställ hämtning av restavfall var 4:e vecka

Abonnemanget för hämtning av restavfall var 4:e vecka är vårt billigaste och kostar 1 605 kronor per år. Varannan vecka kostar 2 385 kronor per år och hämtning varje vecka kostar 4 525 kronor per år. Rörlig avgift på 2 kronor per kilo tillkommer. Priserna är inklusive moms, 2023 års taxa. 

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Aktuellt för dig i villa

Riktlinjer för pooler, spabad och badtunnor

Tänk på att det är dricksvatten du använder i poolen. Följ våra tips för att hantera poolen smart.

Använd vattnet hållbart

Vattnet är en värdefull resurs som vi delar med andra. Därför är det viktigt att vi använder det smart och sparsamt.

Läs av vattenmätaren

Läs av vattenmätaren och rapportera hur mycket vatten du gjort av med minst en gång per år. Såhär gör du för att läsa av vattenmätaren.

Taxor för vatten och avfall 2023

Taxan för vatten och avlopp höjs med cirka 95 kronor per månad för en villa. Avfallstaxan höjs med 22 kronor per månad. På fakturan ser du både nya och gamla taxan.

Tvätta bilen på rätt sätt

Åker vi till tvätthallen blir våra bilar och sjöar renare. Varje tvätt spelar roll. När du tvättar bilen i biltvätt eller gör-det-själv-hall så tas tungmetaller, smuts och rengöringsmedel om hand på ett miljöriktigt sätt

Se alla artiklar inom det här ämnet

Tips till dig om matavfall

Nu är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Matavfallskvarn – nya regler

I januari kom nya direktiv från Naturvårdsverket som börjar gälla från 1 januari 2024.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar.

Se alla artiklar inom det här ämnet