Till sidans huvudinnehåll

Bo i lägenhet

Översikt

För dig som bor i lägenhet

Bor du i lägenhet ingår vatten, avlopp och sophämtning i din månadsavgift. Det gäller både hyres- och bostadsrättslägenheter eftersom ansvaret alltid ligger på fastighetsägaren.

Det är viktigt men också ett lagkrav att sortera både hushållsavfallet och förpackningar. Det är också viktigt använda vattnet på ett smart sätt och inte slösa i onödan.

Det är fastighetsägaren som ska erbjuda möjlighet för boende att sortera ut avfall som inte ska läggas i restavfallet, alltså en vanliga soppåsen. Till hushållsavfall räknas även grovavfall. Saknas utrymme inom fastigheten för grovavfall kan din fastighetsägare till exempel beställa en container regelbundet eller vid behov.

Här lämnar du avfall som privatperson

Återvinningscentraler

Hitta adresser och öppettider till återvinningscentraler och återbruk.

Pop-up återbruk

Lämna smått grovavfall på en plats nära dig! Vi är på två platser varje helg under perioden april - oktober. Hit tar du dig enkelt genom att gå eller cykla.

Mobila miljöstationen 2023

Nu finns våra turlistor för 2023 publicerade. När kommer Mobila miljöstationen stanna nära dig? Kolla in vår turlista!

Miljöstationer

På miljöstationen kan du lämna miljöfarligt avfall, batterier och ljuskällor.

Aktuellt för dig

Vintertips för avfallskärl

Hjälp sophämtarna så att de kan göra sitt jobb även när det har snöat och är isigt. Som fastighetsägare har du ett ansvar för att de ska kunna hämta dina sopor.

2023 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfallet

2023 ska alla sortera ut matavfallet. Här är alla datum att hålla reda på och vad som gäller för just dig.

Sorteringsguiden A-Ö

Är du osäker på hur olika saker ska sorteras när du ska slänga dem? Här kan du läsa om hur olika slags avfall och material ska sorteras.

Tar du företagsbilen för att lämna avfall hemifrån?

Besök på återvinningscentralen med företagsregistrerad lätt lastbil skapar automatiskt en faktura. Kontakta alltid personalen innan du lastar ur bilen. Det går inte att avregistrera ett besök i efterhand. Avfall som omfattas av producentansvar är kostnadsfritt.