Till sidans huvudinnehåll

Flerbostadshus

Fastighetsägare eller brf

Hämtning av matavfall

Förra året blev matavfallsinsamling obligatoriskt. Som fastighetsägare ansvarar du för att boende och verksamheter i fastigheten kan sortera sitt matavfall.

Beställ matavfallsinsamling

Om er fastighet har kärl eller bottentömmande behållare beställer ni hämtning av matavfall genom att fylla i blanketten här nedanför. Sen kan ni skanna eller fotografera blanketten och mejla den till kundtjänst på kund@svoa.se.

Om er fastighet har stationär eller mobil sopsug utan separat inkast för matavfall eller 240-literssäck för sitt restavfall ska ni börja sortera matavfall i gröna plastpåsar under sensommaren/hösten 2024. Då behöver ni inte fylla i blanketten nedan utan får separat information av oss. Läs mer om sortering i den gröna plastpåsen.

Har du frågor och vill ha råd innan du beställer? Fyll i formuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig.

Viktigt! Om matavfallskärlet ska stå i ett låst miljörum behöver du lämna över en nyckel när vår entreprenör levererar kärlen. Oftast är det olika bilar som hämtar matavfall respektive restavfall och då räcker inte den nyckel som vi redan har.

Ladda ner blankett

Kärl, sopnedkast eller bottentömmande behållare, vad passar er bäst?

Flerbostadshus kan ha insamling av matavfall i sopkärl, sopsug, sopnedkast och bottentömmande behållare. Vilken lösning som passar er är svårt att säga utan att veta allt om ert hus. Innan du gör din beställning kan du läsa på om fördelar och nackdelar med olika lösningar.

När beställningen gjorts

Ta emot kärl och lämna nyckel

När du beställer matavfallsinsamling behöver du lämna dina kontaktuppgifter.  Någon hos er måste kunna ta emot kärlen under leveransdagen. Om en mottagare inte är på plats kan vi inte leverera era kärl.

Om era kärl står i ett låst miljörum behöver du också lämna över en nyckel till vår entreprenör som levererar kärlen. Vi behöver alltså TVÅ separata nycklar eftersom det ofta är olika bilar som hämtar matavfall respektive restavfall.

Förbered starten för de boende

En förutsättning för att matavfallsinsamlingen fungerar ordentligt är att de boende sorterar rätt. Ett annat villkor är att inkasten till bottentömmande behållare eller sopsug ska vara låsbara för att minska risken för felsortering.

Se över hämtning av restavfall

När ni börjar sortera ut matavfall kan ni ofta minska antalet kärl eller hämtningsintervallet för restavfallet. Men gör det inte för snabbt! Kom först igång med sorteringen av matavfall och låt det gå någon månad så ser ni hur stor förändringen blir. Då är det lättare att göra en förändring som håller över tid.

Jag vill ha hjälp att starta matavfallssortering

Vill du ha hjälp att se vilket insamlingssystem för hämtning av matavfall som passar din verksamhet bäst? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för en dialog.

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Du kanske också är intresserad av...

Ladda ner informationsmaterial till de boende

Ladda ner och skriv ut information till hyresgäster och boende i din fastighet. Materialet för matavfall innehåller även filmer och foton som du kan använda i era digitala kanaler.

Beställ fler matavfallspåsar flerbostadshus

Har era matavfallspåsar eller hållarna till påsarna tagit slut? Om ni har vår standardpåse kan ni beställa fler här på webben. Har huset sopsug eller är med i testet för optisk sortering kontaktar ni kundtjänst.

Olika typer av matavfallspåsar

Vi har tre olika påsar som används i olika insamlingssystem. Det är viktigt att använda rätt påse.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.