Till sidans huvudinnehåll

Flerbostadshus

Fastighetsägare eller brf

Hämtning av matavfall

Den 1 januari blev matavfallsinsamling obligatoriskt. Som fastighetsägare ansvarar du för att boende och verksamheter i fastigheten kan sortera sitt matavfall.

Högt beställningstryck just nu

Det stora beställningstrycket gör att vi har köer för utkörningen av kärl. Räkna med att det kan ta sju veckor från att ni skickar in beställningen tills att ni får kärl och påsar. 

Viktigt! Om matavfallskärlet ska stå i ett låst miljörum behöver du lämna över en nyckel när vår entreprenör levererar kärlen. Oftast är det olika bilar som hämtar matavfall respektive restavfall och då räcker inte den nyckel som vi redan har.

Beställ matavfallsinsamling

Om er fastighet har kärl eller bottentömmande behållare beställer ni hämtning av matavfall genom att fylla i blanketten här nedanför. Har du frågor och vill ha råd inför din beställning kan du fylla i formuläret längst ner på sidan så kontaktar vi dig.

Sen kan du skanna eller fotografera blanketten och mejla den till kundtjänst på kund@svoa.se.

Ladda ner blankett

Kärl, sopnedkast eller bottentömmande behållare, vad passar er bäst?

Flerbostadshus kan ha insamling av matavfall i sopkärl, sopsug, sopnedkast och bottentömmande behållare. Vilken lösning som passar er är svårt att säga utan att veta allt om ert hus. Innan du gör din beställning kan du läsa på om fördelar och nackdelar med olika lösningar.

När beställningen gjorts

Ta emot kärl och lämna nyckel

När du beställer matavfallsinsamling behöver du lämna dina kontaktuppgifter och vara tillgänglig under leveransdagen för att kunna ta emot kärlen för matavfall. Om du inte är tillgänglig kan vi inte leverera dina kärl.

Om era kärl står i ett låst miljörum behöver du också lämna över en nyckel till vår entreprenör som levererar kärlen. Vi behöver två separata nycklar eftersom det ofta är olika bilar som hämtar matavfall respektive restavfall.

Förbered starten för de boende

En förutsättning för att matavfallsinsamlingen fungerar ordentligt är att de boende sorterar rätt. Ett annat villkor är att inkasten till bottentömmande behållare eller sopsug ska vara låsbara för att minska risken för felsortering.

Se över hämtning av restavfall

När ni börjar sortera ut matavfall kan ni ofta minska antalet kärl eller hämtningsintervallet för restavfallet. Men gör det inte för snabbt! Kom först igång med sorteringen av matavfall och låt det gå någon månad så ser ni hur stor förändringen blir. Då är det lättare att göra en förändring som håller över tid.

Jag vill ha hjälp att starta matavfallssortering

Vill du ha hjälp att se vilket insamlingssystem för hämtning av matavfall som passar din verksamhet bäst? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för en dialog.

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Du kanske också är intresserad av...

Ladda ner informationsmaterial till de boende

Ladda ner och skriv ut information till hyresgäster och boende i din fastighet. Materialet för matavfall innehåller även filmer och foton som du kan använda i era digitala kanaler.

Beställ fler matavfallspåsar flerbostadshus

Har era matavfallspåsar eller hållarna till påsarna tagit slut? Om ni har vår standardpåse kan ni beställa fler här på webben. Har huset sopsug eller är med i testet för optisk sortering kontaktar ni kundtjänst.

Olika typer av matavfallspåsar

Vi har tre olika påsar som används i olika insamlingssystem. Det är viktigt att använda rätt påse.

Matavfallskvarn – nya regler

I januari kom nya direktiv från Naturvårdsverket som börjar gälla från 1 januari 2024.