Till sidans huvudinnehåll

Lämna avfall

Serveringsställen

Serveringsställen ska erbjuda sortering för sina gäster

Om er restaurang säljer mat eller dryck i förpackningar ska gästerna från den 1 januari 2024 kunna sortera ut det förpackningsavfall som blir kvar när de ätit.

Det här gäller restauranger där gästen kan äta eller dricka på plats. Förpackningarna ska sorteras ut i separata material. Har ni bara förpackningar i ett materialslag så behöver ni bara erbjuda sortering av det materialet.

Det här kravet gäller inte om gästen endast kan ta med sig maten (take-away). Kravet gäller inte heller serveringsställen utan sittplats som till exempel food trucks, kaffevagnar och liknande mobila serveringsställen. 

Du hittar mer information på naturvardsverket.se

Matavfall i restauranger och storkök

Sortera matavfall i restaurang och storkök

I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.

Tekniska lösningar för matavfall

Det är obligatoriskt att sortera matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutiker. Här berättar vi vilka olika sorters abonnemang du kan välja mellan.

Matavfallskvarn till tank

Avfallskvarn är ur flera aspekter ett bra sätt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att hantera sitt matavfall.

Därför är det bra att sortera ut matavfall på matställen och i livsmedelsbutiker

Genom att matavfallssortera hjälper ni till att göra Stockholm klimatsmart. Det är obligatorisk att sortera matavfallet men ni kan även få ner era avfallskostnader.

Se alla artiklar inom det här ämnet