Till sidans huvudinnehåll

Flerbostadshus

Fastighetsägare eller brf

Att tänka på vid uppstart

Här är några tips för en framgångsrik start på matavfallssorteringen i fastigheten.

Informera

För att få genomslag är det viktigt att alla boende får tydlig information vid uppstarten. Informationsmaterialet från oss behöver kompletteras med information från er. De behöver veta var de hittar utrustningen så att de kan komma igång. Hur får de tag på påsar, påshållare och instruktionsfoldern. De behöver även veta var de ska lämna sitt matavfall om det är på annan plats än restavfallet. 

Här hittar du informationsmaterial som ni kan använda.

Ta också fram en rutin för hur nyinflyttade ska få information om matavfallssorteringen. Hur de får sitt startpaket med korg, folder och påsar när de flyttar in.

Sortera

Sortering i brun papperspåse: För att kunna omvandla matavfallet till biogas och biogödsel får matavfallskärlet inte innehålla något annat än matavfall. Om förpackningar eller andra sopor ligger där i sker ingen hämtning. Fastighetsägaren ansvarar då för att sortera om eller beställa en ny hämtning, då som restavfall istället, mot en extrakostnad.

Sortering i grön plastpåse: För att kunna omvandla matavfallet till biogas och biogödsel får matavfallspåsen inte innehålla något annat än matavfall. 

Placera

Sorterar ni i kärl, så placera kärlet så svalt som möjligt. Bra om det placeras långt in i miljörummet för att inte annat än matavfall läggs i kärlet. Står kärlet utomhus bör det inte stå i direkt solljus eller så förbipasserande kan använda det som papperskorg.

Rengöra

Fastighetsägaren är själv ansvarig för rengöringen av avfallskärlen. Ett rent miljörum ger bättre sortering, så se till att boka in regelbunden tvätt direkt när abonnemanget är igång. Det finns många leverantörer av sådana tjänster. Sök på ordet "kärltvätt" så hittar du olika företag med dessa tjänster.

Matavfallet gör skillnad!

I ett lägenhetshus kan det bli flera ton matavfall på ett år. En bostadsrättsförening i Bagarmossen – med 79 lägenheter – samlade in cirka 3,5 ton matavfall under ett år, trots att alla hushåll inte sorterade. 3,5 ton matavfall kan köra en bil cirka 670 mil. Det är som att åka tur och retur Stockholm–Porto i Portugal!