Till sidans huvudinnehåll

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Har din gurka hamnat för kallt och fått köldskador eller är kylskåpet för varmt så att maten blir dålig för snabbt? Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Rätt temperatur i kylskåp och frys:

  • En bra temperatur i kylskåpet är +4°C
  • En bra temperatur i frysen är -18 °C

Generellt gäller att matvaror håller bättre ju kallare de förvaras men vissa matvaror mår bättre i skafferi än i kylda utrymmen. Ofta kan du hitta information på förpackningen om hur matvaran förvaras bäst.

Några vanliga exempel:

  • Gurka, banan, ananas och aubergine får lätt köldskador. De mår dock bra av att förvaras i svalt: 12-15 grader
  • Tomat och avocado trivs bäst i rumstemperatur. Men när de mognat kan du lägga dem i kylskåpet för bättre hållbarhet.
  • Bröd trivs också bäst i rumstemperatur. I kylen blir det lätt smuligt. Du kan även skiva brödet och frysa in det. Då kan du plocka ut brödskivor allt eftersom du behöver det.
  • Råa ägg förvaras i kylskåpet och kan då hålla flera veckor efter bäst före-datum, som är satt utifrån att de förvaras i rumstemperatur.
  • Mejeriprodukter förvarar du i kylskåp. Mjölk, grädde och matfetter kan också frysas in men ska då bara användas till matlagning. Fryst grädde kan inte vispas.
  • Ost håller länge i kylskåp men kan också frysas men blir då grynig. Överblivna ostkanter kan du riva ner och lägga i frysen inför när du gör nästa gratäng, pizza eller paj.

Fler tips hittar du på Livsmedelsverkets webbplats. Se länk nedan.