Förvara maten rätt för att undvika matsvinn
Vill du undvika att maten blir dålig för snabbt eller att grönsaker får köldskador? Här är några tips för hur du bäst förvarar din mat.
Rätt temperatur i kylskåp och frys
- Kylskåp: +4°C
- Frys: -18 °C
Mat håller bättre ju kallare det förvaras, men vissa livsmedel mår bättre i rumstemperatur eller skafferi. Kolla på förpackningen för specifika förvaringstips.
Vanliga livsmedel och deras förvaring
- Gurka, banan, ananas, aubergine: Förvara i svalt utrymme (12-15°C) för att undvika köldskador.
- Tomat, avocado: Trivs bäst i rumstemperatur. När de är mogna kan du lägga dem i kylskåpet för längre hållbarhet.
- Bröd: Förvara i rumstemperatur för att undvika att det blir smuligt. Du kan också skiva och frysa in bröd för att ta ut skivor vid behov.
- Råa ägg: Förvara i kylskåp för att de ska hålla flera veckor efter bäst före-datum.
- Mejeriprodukter: Förvara i kylskåp. Mjölk, grädde och matfetter kan frysas in men använd dem då endast till matlagning. Fryst grädde kan inte vispas.
- Ost: Håller länge i kylskåp. Du kan också frysa ost, men den blir grynig. Riv överblivna ostkanter och frys in till framtida gratänger, pizzor eller pajer.