Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Ladda ner informationsmaterial

Ladda ner och skriv ut information om matavfall till hyresgäster och boende i din fastighet. Enkelt att sätta upp i trapphuset, tvättstugan eller miljörummet. Informationskitet för matavfall innehåller även filmer och foton som du kan använda i era digitala kanaler.
Se till att alla vet vad som gäller i er fastighet

Grattis hyresvärdar – alla får påsar!

Är du en hyresvärd eller bostadsrättsförening som vill komma igång med matavfallsinsamling? Då är det bara att gå in här och göra en beställning via blankett eller fylla i en intresseanmälan om ni behöver hjälp med att hitta en bra lösning som fungerar för just er.
Börja sortera nu. Anmäl er här.

Rengör ditt kärl efter sommarens värme

Efter en varm sommar med vackert väder kan kärlen ha blivit lite kladdiga och ofräscha. Passa på att spola av sopkärlen inför vintern. Här är några tips för att minska eventuella problem. Det är även viktigt att se över placeringen av kärlen så att sophämtaren inte behöver krypa in i buskage för att få tag på dem.
Tips till dig som bor i villa eller radhus

Tipsa din hyresvärd eller styrelsen om matavfall

Är du och dina grannar intresserade av att börja matavfallssortera? Det är fastighetsägaren som behöver göra en förändring i fastighetens abonnemang för avfallshämtningen för att ni ska kunna sortera. Du kan inte själv anmäla dig för matavfallshämtning. Vill du tipsa din fastighetsägare att det är bra med matavfallsinsamling kan du skicka ett tipsmejl via ett formulär här.
Tipsa här

2023 blir matavfallssortering obligatoriskt för alla

2023 ska alla i Stockholm sortera ut matavfallet. Redan idag är det obligatoriskt för restauranger men från 1 januari 2023 blir det även obligatoriskt för hushåll och övriga verksamheter.
Fakta om obligatoriet

70 % av Skarpnäcks villor har matavfallsinsamling

Stockholmare som bor i villa och radhus som har matavfallsinsamling är nu långt fler än de småhusägare som slänger allt i samma kärl. Bäst i klassen är Skarpnäck med 70 procents anslutning. Kul! Men vi behöver bli fler. Hur ser det ut i ditt område?
Se hur det går i ditt område

Undvik monster i fettavskiljaren

Alla storkök och restauranger har krav på att ha en fettavskiljare. men ofta glöms den bort och då växer fett- och skräpmonster till i fettavskiljaren som både blir ett miljöproblem och skapar stopp i avloppsnätet. Här är lite tips på vad du kan göra.
Ge din fettavskiljare lite kärlek

Några snabba fakta

25 806
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2021
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil