Till sidans huvudinnehåll

Tips och trix för matavfallsortering

Här är våra bästa tips för att få till en bra och enkel hantering av matavfallet hemma och på jobbet.

Tips för att minska fukt och lukt

  • Använd påshållaren! Den har hål i sidorna och upphöjningar i botten så att påsen står luftigt. Luft minskar risken för lukt och att påsen ska gå sönder.
  • Låt blött matavfall rinna av och använd gärna en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
  • Torka av stekfettet i pannan med ofärgat hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen. Hushållspappret suger dessutom upp lite extra fukt.

Torrskala potatisen och frys in räkskalen

  • Torrskala exempelvis potatis och morötter direkt i påsen så blir påsen torrare. Du kan ställa påshållaren i diskhon när du skalar så går det snabbt och lätt.
  • Låt kaffefiltret få droppa klart innan du lägger det i matavfallet.
  • Skölj av illaluktande matrester så som räkskal i kallt vatten, eller lägg det i frysen fram till hämtdagen.

Fyll påsen lagom mycket, byt ofta eller använd dubbla påsar

  • Vik ner påsens kant så får du en stabilare öppning. Då minskar risken att resterna hamnar utanför påsen – det blir mindre kladd.
  • Fyll inte påsen för mycket. Det ska gå att rulla ihop påsen ordentligt, så att inte matavfallet ramlar ut i kärlet.
  • Byt påse ungefär var tredje dag.
  • Diska påshållaren ibland.
  • Om påsen blivit för blöt och du är rädd att den ska gå sönder när du bär den till kärlet/nedkastet så kan du lägga påsen i en annan matavfallspåse.
  • Fett kan göra att påsen ser lite genomskinlig ut. Det innebär inte att den håller på att gå sönder.

Låt bli plastpåsar och andra sorters påsar

  • En plastpåse runt matavfallspåsen eller en tät hink gör att fukten stannar kvar, påsen går lättare sönder och det börjar lukta. Ta hellre två matavfallspåsar.
  • Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark. Samma gäller andra typer av påsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör dessutom processen för biogastillverkning.

Det finns påshållare för alla typer av kök

Påshållarens kanter är till för att säkra att det finns en luftspalt mellan andra sorteringskärl.

Nyare kök har ibland lådor för sopsortering istället för ett traditionellt vaskskåp med dörrar. Andra kök har utdragbara hyllor för avfalls- och matavfallspåsen. Det finns flera typer av påshållare, både sådana som kan fästas på insida av en skåpsdörr och sådana som kan hängas i en lådmodul. 

Påshållaren behöver inte sitta fast utan kan stå lös på skåpets golv. Tänk på att du kommer vilja diska ur den ibland så spika inte fast den.

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Tips till dig om matavfall

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Matavfallskvarn – nya regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Det är obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Börjar matavfallspåsarna ta slut?

Här hittar du var du kan hämta ut matavfallspåsar i Stockholm för privat bruk.

Se alla artiklar inom det här ämnet