Fastighetsägare får en engångsersättning
Om tunneln ska dras under din fastighetsmark får du en engångsersättning av Stockholm Vatten och Avfall. Först gör våra konsulter en bedömning av hur mycket intrånget på din fastighet är värt. Sedan lämnar vi ett erbjudande om ersättning till dig. Principerna för ersättningen regleras i Expropriationslagen som säger att fastighetsägaren ska få en engångsersättning utifrån en bedömd marknadsvärdeminskning plus ett påslag om 25 procent. I markupplåtelseavtalet vi erbjuder höjer vi dessutom det beloppet med 20 procent.
Vi ersätter också eventuella skador som kan uppstå när tunneln byggs.
Markupplåtelseavtal – hur går det till?
När det blir dags att teckna avtal bjuder vi in de markägare som berörs till möten där vi bland annat informerar om markupplåtelseavtalet. Vi informerar även om de principer som styr när vi värderar och ersätter tunnelns intrång. Vi tar kontakt med varje enskild markägare via brev eller personliga besök för att presentera markupplåtelsehandlingar. Där ingår markupplåtelseavtal, värdering, och ersättning. Vi strävar alltid efter att komma överens med dig som markägare.
Genom att underteckna ett markupplåtelseavtal godkänner du att tunneln får byggas enligt en bestämd sträckning på din fastighet. Markupplåtelseavtalet ger Stockholm Vatten och Avfall rätt att bygga och förvalta tunneln.
I avtalet regleras vilka villkor som ska gälla när vi som ledningsägare tar marken i anspråk. Där regleras också vilka ersättningsprinciper som ska gälla för intrång och reglering av eventuella skador.
Med markupplåtelseavtalen som grund ansöker Stockholm Vatten och Avfall om ledningsrätt hos Lantmäteriet. Ledningsrätten innebär att marken upplåts för ledningen för all framtid.
Vad händer om vi inte kommer överens?
Stockholm Vatten och Avfall strävar alltid efter att komma överens med markägaren om markupplåtelse och ersättning för intrång.
Om du väljer att inte teckna markupplåtelseavtal med oss lämnas frågan över till Lantmäteriet för beslut. Du kan också välja att skriva under markupplåtelseavtalet med oss utan att acceptera ersättningen vi erbjuder. I så fall är vi överens om alla andra villkor i avtalet och det är enbart frågan om ersättning som hänskjuts till Lantmäteriet.