Till sidans huvudinnehåll

Monster of Flott

Monstren fortsätter härja i våra avlopp och skapar kaos i rören – vi måste hjälpas åt att få bort dem. Nedspolat fett skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Gör istället en hjälteinsats och överbliven matolja där den hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.

Mata inte the Monster of Flott - Så här lätt blir du en hjälte

Häll inte matolja eller annat matfett i vasken. Den enda som blir glad är det tjocksmockiga monstret i avloppet som växer sig större och orsakar fler stopp.

Häll i stället oljan i en PET-flaska eller mjölkkartong som du sedan tar till en miljöstation eller återvinningscentral. Har du inte möjlighet till det kan du lägga den i hushållssoporna. Är det bara lite olja eller fett kvar i stekpannan? Torka av med papper och släng i matavfallet. På detta sätt får Stockholm biobränsle istället för förstoppning och du blir en äkta vardagshjälte. Flott va?!

Vad är problemet?

I Stockholm spolas det ner stora mängder skräp i avloppet varje år. Det leder till stopp i pumpar och ledningar. Och kaos på reningsverken. Skräpet sliter på utrustningen, driftskostnaderna blir högre och personalen får ett allt tyngre och smutsigare jobb.

Och om du har otur drabbas du av ett avloppsstopp där avloppsvattnet stiger ur toaletten och golvbrunnar. Med hjälp av monstren vill vi berätta vilka problem något så oskyldigt som några fettdroppar och en våtservett kan ställa till med.

Mer fakta:

Ladda ner

Våra monster

Monster of Tvätt

Överdrivet tvättande leder till försämrad vattenkvalitet då läbbiga kemikalier och mikroplaster inte kan renas bort utan följer med ut i Östersjön.

Monster of Flott

Monstren fortsätter härja i våra avlopp och skapar kaos i rören. Nedspolat fett skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk.

Monster of Våtservett

Nedspolat skräp skapar problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Släng våtservetter där de hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.