Till sidans huvudinnehåll

Stoppa monstren i avloppen

Var blir det flest stopp?

Hur konstigt det än låter så slängs det enorma mängder med skräp, överbliven matolja och annat matfett i avloppet. Vi har tittat närmare i några av våra pumpstationer för att se hur det ser ut.

Våra pumpstationer hjälper till att föra avloppsvattnet till reningsverken, men ibland blir det stopp. En växande andel av stoppen orsakas av stelnat fett, som tillsammans med nedspolat skräp skapar proppar (fettkakor och fettberg) som måste spolas bort eller sugas upp. Propparna riskerar annars att skapa översvämningar – av orenat avloppsvatten!

På kartan nedan kan du se vad som har hittats på olika ställen i Stockholm.

Vad är trasor?

Trasor har blivit ett samlingsnamn på alla möjliga textilier som hamnar i avloppet. Ofta är det klassiska skurtrasor det handlar om, men även modernare microfiberdukar spolas tyvärr ner i avloppet allt för ofta.

Tips: kolla alltid så att hinken med smutsigt vatten inte döljer en kvarglömd trasa som slinker med ner i avloppet.

Mer om the Monsters i avloppen

Stoppa monstren i avloppen

Monstren fortsätter härja i våra avlopp och skapar kaos i rören – vi måste hjälpas åt att få bort dem. Nedspolat fett och skräp skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Gör istället en hjälteinsats och släng våtservetter eller överbliven matolja där de hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.

Skräpet i siffror

Varje dag året runt slängs skräp i avloppet. Enorma mängder kommer till reningsverken. Men hur mycket är mycket? Och vad är det som slängs i avloppet?