Till sidans huvudinnehåll

Stoppa monstren i avloppen

Var blir det flest stopp?

Hur konstigt det än låter så slängs det enorma mängder med skräp, överbliven matolja och annat matfett i avloppet. Vi har tittat närmare i några av våra pumpstationer för att se hur det ser ut.

Våra pumpstationer hjälper till att föra avloppsvattnet till reningsverken, men ibland blir det stopp. En växande andel av stoppen orsakas av stelnat fett, som tillsammans med nedspolat skräp skapar proppar (fettkakor och fettberg) som måste spolas bort eller sugas upp. Propparna riskerar annars att skapa översvämningar – av orenat avloppsvatten!

På kartan nedan kan du se vad som har hittats på olika ställen i Stockholm.

Vad är trasor?

Trasor har blivit ett samlingsnamn på alla möjliga textilier som hamnar i avloppet. Ofta är det klassiska skurtrasor det handlar om, men även modernare mikrofiberdukar spolas tyvärr ner i avloppet allt för ofta.

Tips: kolla alltid så att hinken med smutsigt vatten inte döljer en kvarglömd trasa som slinker med ner i avloppet.

Våra monster

Monster of Tvätt

Överdrivet tvättande leder till försämrad vattenkvalitet då läbbiga kemikalier och mikroplaster inte kan renas bort utan följer med ut i Östersjön.

Monster of Flott

Monstren fortsätter härja i våra avlopp och skapar kaos i rören. Nedspolat fett skapar stora problem i avloppssystemen och på våra reningsverk.

Monster of Våtservett

Nedspolat skräp skapar problem i avloppssystemen och på våra reningsverk. Släng våtservetter där de hör hemma – i hushållssoporna eller på en miljöstation.