Förslag på VA- och avfallstaxor för 2025
För 2025 föreslås en höjning av vatten- och avloppstaxan med 40-45 kronor per månad för en lägenhet eller villa. Avfallstaxan föreslås höjas med 13 kronor per månad för en lägenhet och 21 kronor per månad för en villa.
Förändringar i avfallstaxan
Avfallstaxan föreslås höjas med i snitt 13 kronor per månad för en lägenhet och 21 kronor per månad för en villa med hämtning varannan vecka. Denna taxa täcker kostnaderna för avfallshämtning och tjänster som återvinningscentraler och miljöstationer.
Anledningar till höjningen är högre kostnader för avtal och drivmedel, nya lagar, exempelvis kommunernas insamlingsansvar för förpackningsmaterial samt ökade ambitioner för avfallshantering, som att fler fraktioner sorteras ut, bättre behandlingsmetoder av avfallet, ökad service och fler återbrukstjänster.
Sortera mera för miljön och plånboken
Det lönar sig att sortera ut förpackningar, tidningar och matavfall. Hämtning av matavfall från boende är fortsatt kostnadsfritt. Utsorterat matavfall omvandlas till biogas, som är ett fossilfritt drivmedel för bussar, och miljösmart gödning till åkrar.
Förändringar i vatten- och avloppstaxan
För 2025 föreslås en höjning av vatten- och avloppstaxan. För en genomsnittlig, normalförbrukande lägenhet eller villa innebär det en ökning med 40-45 kronor per månad. Avgiften består av en fast del som förblir oförändrad och en rörlig, volymbaserad del som höjs. Det ska löna sig mer att spara på vattnet. Det är vårt viktigaste livsmedel som vi ska vara rädda om.
Nyanslutning och anläggningsavgifter
Vid nyanslutning till VA-nätet föreslås en höjning av anläggningsavgiften med 17 procent för en genomsnittlig villa och med 34 procent för ett flerbostadshus. Detta beror på ökade kostnader för anläggning i exploaterings- och utvecklingsområden.
Investeringar i vatten- och avloppssystemet
Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Vi renar vattnet från Mälaren och levererar det dygnet runt, året om till alla stockholmare. Vi renar avloppsvattnet och släpper ut det renade vattnet i Östersjön. Vi arbetar också för att sjöar, hav och vattendrag ska må bra, både för att skydda djur och natur och för att vi ska kunna bada och njuta av vår vackra stad vid vattnet. Allt detta för en kostnad på endast några öre per liter vatten.
Stockholm är en stad i ständig utveckling och förändring. Vi påverkas av klimatförändringar och det ställs nya krav från omvärlden, även på vattenreningen. Stockholm Vatten och Avfall tar ansvar för stockholmarnas vatten och de utmaningar vi står inför. För vattenverksamheten krävs stora investeringar för att trygga dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen.
För att säkra dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen nu och för framtiden genomför vi ett antal nödvändiga investeringar.
För att säkra dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen genomförs flera investeringar:
- Utbyggnad och modernisering av vattenverken i Norsborg och på Lovön.
- Vi lägger 5 mil nya dricksvattenledningar för en trygg leverans.
- Renovering av 11 vattentorn.
- Byggnation av nya ledningar och tunnlar för att hantera mer avloppsvatten.
- Modernisering av Henriksdals avloppsreningsverk i Stockholms största miljöprojekt. Vi möter höjda miljökrav och gör Östersjön renare.
Beslut och ytterligare information
VA-taxan beslutas av kommunfullmäktige i Huddinge och Stockholm under hösten. Avfallstaxan beslutas av kommunfullmäktige i Stockholm. Taxorna ska täcka våra kostnader och vi ska inte gå med vinst.