Till sidans huvudinnehåll

Använd vattnet hållbart

Vattnet är en värdefull resurs som vi delar med andra. Därför är det viktigt att använda det smart. När vädret är varmt och torrt går det åt mycket mer vatten, då är det extra viktigt att vara sparsam med kranvatten.

Spara vatten i sommar

Dricksvatten är en värdefull resurs, särskilt sommartid. Här är några tips på hur du kan spara vatten:

Samla regn

Vattna med regnvatten, så gör du blommorna glada och sparar på vårt viktiga dricksvatten.

Tid för vatten

Vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid. Undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet dunstar bort. Placera krukor med känsliga växter på...

Vattna vettigt

Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Låt gräsmattan vara på sommaren, den...

Drick vatten

Ha en kanna i kylen, så slipper du spola tills vattnet blir kallt.

Täck över poolen!

Genom att täcka över poolen minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta.

Person som skjuter bort pooltaket.

Så smart

Anlägg inte nya gräsmattor och häckar under vår och sommar. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.

Närbild på händer som sprider ut gräsfrön.

Plantera klokt

Mitt i sommaren när växterna är som mest törstiga gör värmen att regn snabbt avdunstar. Använd täckodling i rabatter och krukor. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.

Kvinna sitter på huk i en höstträdgård för att plantera växter.

Spara vatten året runt

Spara vatten kan du göra året runt, oavsett hur du bor.

Ta en dusch

Duscha kortare och stäng av vattnet medan du schamponerar eller rakar dig. Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

Tvätta smart

Fyll maskinen helt. En halv tvätt- eller diskmaskin drar lika mycket vatten som en full. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.

Kolla kranen

Byt packning om den läcker, en droppande kran kan dra 55 liter per dygn.

Diska snyggt

Tappa upp vatten i en balja eller diskho och skölj inte under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

Borsta tänderna

Stäng av kranen under tiden, så sparar du mer än 10 liter vatten varje gång. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de...

Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.

Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. I Stockholm får vi vårt dricksvatten från Mälaren, men det finns en gräns för hur mycket vatten vi kan rena och leverera. Det går också åt energi och kemikalier som behövs för att göra vattnet rent.

När du stänger av kranen under tandborstningen, fyller tvättmaskinen och väljer dusch istället för bad är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Du kanske också vill läsa om

Riktlinjer för pooler, spabad och badtunnor

Tänk på att det är dricksvatten du använder i poolen. Följ våra tips för att hantera poolen smart.

Miljötips för båtägare

Som båtägare kan du hjälpa miljön genom att hålla båtbotten ren, välja miljöanpassade produkter och tömma toatanken i hamn.

Tvätta bilen på rätt sätt

Åker vi till tvätthallen blir våra bilar och sjöar renare. Varje tvätt spelar roll. När du tvättar bilen i biltvätt eller gör-det-själv-hall så tas tungmetaller, smuts och rengöringsmedel om hand på ett miljöriktigt sätt