Till sidans huvudinnehåll

Sortera textil och kläder

Textilier har stor påverkan på miljön och klimatet. Sälj, ge bort eller återvinn textilier du inte behöver längre. Då bidrar du till en mer hållbar textilkonsumtion.

Textil kan du lämna på

På Pop-up återbruk kan du lämna små möbler, textil, elektronik och miljöfarligt avfall. Du kan lämna saker för både återvinning och återanvändning.

På återvinningscentralerna och våra återbruk kan du lämna grovavfall, elektronik, möbler och miljöfarligt avfall. Saker som kan användas igen lämnas in i återbruksdelen som finns på varje återvinningscentral.

Se adresser och öppettider för din närmaste anläggning genom att klicka på den.

Helt eller trasigt - allt sorteras - men det måste vara torrt!

Textil som lämnas i behållaren för textil på återvinningscentralen går antingen till återanvändning eller återvinning. Du kan lämna all textil. Hel, trasig eller sliten, men inte nedsmutsad eller blöt. Lägg plagg och textil som hör ihop i samma plastpåse och stäng den ordentligt. Du kan även lägga skor och accessoarer i påsen. Plastpåsen skyddar materialet så du kan låta textilen ligga kvar i påsen du tog med dem i.

På Bromma och Lövsta återvinningscentraler finns det påsar vid textilinkasten som du kan ta med hem för att packa i.

Tänk på att inte lämna in plagg som är alltför smutsiga. Allt som du lämnar in kommer att sorteras av någon som arbetar på en textilsortering. Tvätta därför det som går att tvätta innan du lämnar in textilierna. Plagg som ska kemtvättas behöver inte tvättas innan. Inte heller skor eller accessoarer behöver tvättas.

Exempel på textilier och accessoarer du kan lämna

  • Kläder: byxor, klänningar, tröjor, jackor och halsdukar
  • Hemtextil: kuddfodral, gardiner, lakan och dukar
  • Stoppad textil: kuddar och täcken
  • Accessoarer: handväskor, smycken och solglasögon
  • Skor: sandaler, gymnastikskor och läderskor (packa skor som hör ihop i samma påse).

Minska ditt textila avfall

Varje år kommer 140 000 ton nya textilier in på svenska marknaden och endast begränsade mängder återvinns. Varje svensk köper i snitt 15 kilo textilier per år. Av dessa hamnar 8 kilo i hushållssoporna. Detta vill vi ändra på och se till att mer textil återanvänds och återvinns.

Att tillverka textil och kläder kräver mycket resurser och kemikalier. 80% av klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion kommer från produktionsfasen.1 Det mest miljövänliga plagget är därför det plagg som används mycket. Köp bara sådant som du behöver och låna, byt eller handla second hand.

EU har som mål att varje medlemsland ska ha ett insamlingssystem för textil år 2025. Textil ska samlas in separat och gå till återanvändning och återvinning. Det betyder att textilinsamlingen kommer öka och att alla invånare kommer källsortera all textil inom en snar framtid.

Vad händer med textilier som lämnas till återvinningscentraler, återbruk och Pop-up återbruk?

Det insamlade kläderna sorteras efter användbarhet. Textilier som kan användas igen tas om hand av våra upphandlade återbruksaktörer och säljs vidare eller skänks som bistånd. Textilier som inte fungerar för fortsatt användning sorteras i flera olika kategorier för återvinning i Sverige och utomlands.

1 Källa: Klimatpåverkan från svenskarnas kläder - Mistra Future Fashion