Till sidans huvudinnehåll

Sjöeffekten

Hjälp våra sjöar att må bättre

Din sjö har effekt på dig. Och du på den. Bada, fiska, åka skridskor eller bara ta en skön promenad längs stranden. Visst är våra sjöar värda att värna om! Visste du att det som hamnar i brunnarna på din gata rinner rätt ut i din sjö? Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att hålla våra sjöar friska och rena.

Stockholms stad, Huddinge kommun, Tyresåns vattenvårdsförbund och Stockholm Vatten och Avfall samarbetar för att sjöarna ska må bra. Vi gör en hel del för sjöarna redan idag, men vi behöver din hjälp också! Längre ner kan du se exempel på vad vi gör för fem av våra sjöar.

 

 

Det här gör vi

 1. Vi leder in en del av vattnet från gator och diken till filter, dammar och våtmarker för att det ska renas innan det rinner ut i våra sjöar.
 2. Vi tar hand om gamla föroreningar som släppts ut i våra sjöar för länge sedan.
 3. Vi berättar om hur brunnarna och sjöarna hänger ihop, så att vi tillsammans kan minska effekten på sjöarna.
 4. Vi har tagit fram åtgärdsprogram för varje sjö.

Fyra problem vi ska lösa

 1. Övergödning: Näringsämnen från exempelvis gödslade trädgårdar rinner ut i vattnet. Då blir sjöarna övergödda. Det leder till algblomningar och problem för fiskar och andra vattendjur.
 2. Miljögifter: Utsläpp av tungmetaller och miljögifter från exempelvis trafiken rinner ner i sjöarna med dagvattnet.
 3. Exploatering: När vi människor tar bort träd och buskar bredvid sjöarna för att bygga hus eller badplatser försvinner djurens gömställen och viktiga lekområden.
 4. Plast och skräp: Fimpar, snus, mikroplaster och annat skräp är skadligt för sjöar, djur och människor. Ändå fortsätter de att öka i naturen. Dessutom tar det oerhört lång tid för naturen att bryta ner.

Så kan du hjälpa sjöarna

 • Kasta skräp, cigarettfimpar, snus och tuggummi i papperskorgen. Mycket av skräpet som hamnar på gatan rinner ner i gatubrunnarna och ut i närmaste sjö.
 • Tvätta bilen i en biltvätt eller i en avsedd biltvättshall. Om bilen tvättas på gatan rinner miljöfarlig smuts och tvättmedel ner i brunnarna och ut i sjön.
 • Undvik ogräsmedel och bekämpningsmedel på din tomt. Det följer med regnvattnet ner i brunnarna.
 •  Välj grus eller plattor till din uppfart så att regnvatten kan rinna igenom marken och renas. Vattnet kan inte tränga igenom asfalt, utan rinner istället över gatorna och samlar på sig smuts som sedan hamnar i sjöarna via brunnar och diken.
 •  Gödsla med måtta och undvik konstgödsel.
 • Gå, cykla eller åk med kollektivtrafiken istället för att köra bil.
 • Lämna alltid kemikalier, som olja eller färg, på miljöstationer. Spola aldrig ner det i avloppet eller i gatubrunnen.

Vad är dagvatten?

Dagvatten är regn och smältvatten som rinner ner i gatubrunnar och diken. Dagvattnet hamnar därefter i en sjö nära dig. Smuts och föroreningar från vägarna dras också med i vattnet och hamnar i sjön.

Därför är det väldigt viktigt att vi håller dagvattnet så rent som möjligt.