Utveckling av Henriksdals reningsverk
Henriksdals reningsverk uppgraderas och optimeras med membranteknik. Nya anläggningsdelar byggs för slamhantering och kraftförsörjning (tekniktunneln). Det utbyggda reningsverket kommer att stå väl rustat inför framtida krav.
- Start:
- 2016
- Förväntas klart:
- 2029
- Plats:
- Henriksdal, Nacka
- Område:
- Övriga kommuner
Vad?
Henriksdals avloppsreningsverk ska bli toppmodernt. Vi bygger om reningsverket och uppgraderar och optimerar det med ny reningsteknik, så kallad membranteknik.
Varför?
Med den nya reningstekniken ökar vi kapaciteten på reningsverket samtidigt som vattnet blir renare innan det släpps ut i Östersjön.
Nuläge
Etapp 1 är klar och nu pågår ombyggnad och installation av membran i biolinje 6-7.
Ombyggnad av Henriksdals avloppsreningsverk
Vi uppgraderar reningsverket med avancerad teknik för bättre rening av avloppsvatten. En ny biologisk rening, med en av världens största anläggningar med membranfiltrering, kommer att installeras. Membranteknik (MBR) möjliggör både en ökad kapacitet och en högre kvalitet på reningen jämfört med tidigare. Dessutom förbättrar vi förbehandlingen och slamhanteringen.
Ny biologisk rening med Membranteknik
I detta steg används mikroorganismer (aktivt slam) för att rena bort organiskt material och kväve. Genom att omvandla vår nuvarande process till membranbioreaktorer (MBR) kan vi öka reningseffektiviteten utan att behöva utöka bassängvolymen.
De gamla eftersedimenteringsbassängerna, där det biologiska slammet separeras från det renade avloppsvattnet, omvandlas till en modern membrananläggning. Membrananläggningen är mycket mer effektiv, vilket gör att vi kan mer än fördubbla koncentrationen av slam i biobassängerna. Det ger en mer än dubbelt så hög kapacitet på reningen. Med den nya processen kan vi sänka utgående halter av kväve, fosfor och organiskt material. På så sätt uppfyller vi de nya strängare reningskraven. Dessutom separerar membranen mikroplaster, bakterier och en stor del av virus från vattnet.
Med membranteknik kan vi rena mer avloppsvatten effektivare
Henriksdals reningsverk byggs om med modern membranteknik (MBR) som lever upp till framtidens miljökrav. Med den nya tekniken minskas utsläppen av kväve och fosfor och vi kan även rena bort mikroplaster och andra partiklar.
Arbetet genomförs i etapper. Den första av sju biolinjer blev klar 2021 vilket innebär att en del av avloppsvattnet nu renas med den nya tekniken. I etapp två, som pågår just nu, bygger vi om ytterligare två biolinjer.
Ny slamhantering
Slammet som blir över när avloppsvattnet renas innehåller mycket energi som kan rötas och bli biogas. När vi i framtiden ska ta emot och rena mer avloppsvatten i Henriksdal behöver vi även uppgradera slamhanteringen. Vi bygger därför en ny anläggning för förtjockning av slammet och förbereder för en mer effektiv rötningsprocess vid högre temperatur.
Ny rötkammare
På grund av den ökade mängden slam som kommer att produceras i reningsprocessen behöver vi utöka rötningskapaciteten. Vi bygger därför en ny rötkammare i Henriksdalsberget i slänten mot Värmdöleden.
Ny inloppstunnel
En ny inloppstunnel till reningsverket har byggts för att klara det ökade inflödet av avloppsvatten. Ett arbete kvartstår - att koppla ihop den nya inloppstunneln med befintlig anläggning.
Utloppet kompletteras med två nya ledningar
Utloppet från Henriksdals reningsverk sker i Saltsjön nere vid Finnboda. För att hantera ett öka flöde av renat avloppsvatten bygger vi två nya utloppsledningar vid Finnboda. Under byggskedet behöver strandpromenaden stängas av.
Tidplan
Etapp 1 av projektet innebar ombyggnad av den första biolinjen till membranlinje.
Den första linjen med MBR (membranbioreaktorer) driftsattes hösten 2021. En viktig milstolpe för projektet och ett steg närmare renare vatten i Östersjön.
Parallellt har bygget av tekniktunneln pågått, där den första delen av tekniktunneln färdigställdes och driftsattes inför driftsättningen av MBR linje 1. I del två av tekniktunneln pågår installationsarbeten.
Under etappen har även renoveringen av två rötkammare pågått.
Under 2019 startades även bygget av den nya slamanläggningen i berget.
Etapp 2 av ombyggnaden av Henriksdals reningsverk pågår. Två biolinjer byggs om med membranteknik. Varje etapp omfattar förberedande arbeten med saneringar, förstärkningar och säkerhet fram till att respektive anläggningsdel är driftsatt.
Under etappen planeras en ny accessväg byggas för att förenkla genomförandet av kommande etapper av biolinjerna. När bygget av denna accessväg startar är inte bestämt. Mer information kommer inom kort.
Arbetet med slamanläggningen pågår fortsatt. Det mesta av byggarbetet är klart och nu pågår installationsarbeten.
Under etapp två har renoveringen av slamtank två också startat.
I denna etapp ingår bland annat att bygga om biolinje 3 och 4 för att installera membranteknik. Vi kommer också att fortsätta arbetet med att färdigställa slamanläggningen.
Dessutom ska slamtank två färdigställas och därefter ska den nya slamkylningsbyggnaden byggas ovanpå de två slamtankarna.
I etappen ingår bland annat ombyggnad av biolinje 2 och 3 för installation av membranteknik. Det innebär förberedande arbeten såsom sanering , förstärkningar mm.
Så här långt har vi kommit
Vill du se hur långt vi kommit med projektet? Eller vill du ha en prognos för när vi kommer till ditt område? Klicka vidare till vår framdriftskarta för att följa arbetet i detalj.
För dig som bor nära
Om du blir störd av våra arbeten ska du kontakta oss. Vi kommer då ut till dig och gör mätningar på plats.
Grundregeln är att vi erbjuder ersättningsboende om du får mer än 45 dBA inomhus under mer än en veckas tid. Du kan också ha rätt till tillfällig vistelse dagtid om du jobbar hemma eller har ett jobb som gör att du behöver sova dagtid.
Ersättningsboende kan vara lägenhetshotell eller andra lägenheter.
När vi spränger anpassar vi våra salvor efter omgivningen. Vibrationsmätare finns uppsatta på flera ställen runt sprängplatsen. Varje byggnad i närheten av sprängplatsen har ett riktvärde för vibrationer som inte får överstigas. Varje sprängsalva mäts noga för att inga värden ska överskridas.
I sättningskänsliga områden mäter vi hela tiden grundvattennivån för att se att inga skadliga sänkningar av grundvattnet sker. Sättningsmätningar på byggnader i området görs flera gånger per år.
Placera ömtåliga saker säkert!
När vi spränger i ditt område kan du känna vibrationer i ditt hus. Se över ditt hem så att ömtåliga saker inte står långt ut på hyllor. Kontrollera att du har säkra krokar till tavlor och annat. Du ansvarar själv för att ha satt upp och placerat ömtåliga föremål på ett ändamålsenligt sätt.
Ersättning vid skador
Det är ovanligt att skador inträffar på grund av sprängningar. Men om det skulle uppstå en skada som du misstänker beror på våra arbeten kan du anmäla det till oss och ansöka om ersättning.
När vi tagit emot din anmälan skickar vi den vidare till ett oberoende besiktningsföretag. De gör en bedömning av sambandet mellan våra arbeten och den anmälda skadan. Därefter fattas ett beslut av en skadeståndsgrupp på Stockholm Vatten och Avfall. Beslut och underlag skickas sedan till dig.
Skadeanmälan till Stockholm Vatten och Avfall
Skicka ett mejl till framtidensavloppsrening@svoa.se
I mejlet ska du ha med uppgifter om
- Namn
- Adress
- Våning (om flerfamiljshus)
- E-postadress
- Telefonnummer
- Beskrivning av skadan, gärna med bifogade bilder.
SMS före sprängning
Utloppsledningar i Finnboda - aktuellt
Strandpromenaden öppnas upp under några sommarveckor
Information har tidigare gått ut om att strandpromenaden på grund av arbetet med Henriksdals reningsverks utlopp (en del av projektet Stockholms framtida avloppsrening) skulle förbli avstängd över hela sommaren och fram till slutet av året. På grund av nya förutsättningar kommer vi nu att kunna öppna upp en tillfällig passage för gående.
Under vecka 28 kommer strandpromenaden att öppnas för gående genom att en provisorisk ställningsbro etableras. Det kommer inte att gå att cykla över bron. Från och med september 2024 kommer strandpromenaden åter att stängas av för att arbetet med utloppet ska kunna slutföras. Läs informationsbrevet här.