Till sidans huvudinnehåll

Färdigsprängt för nya avloppstunneln i Bromma

Efter fyra år är sprängningarna för den nya avloppstunneln nu klara i Bromma. I september möttes tunnelfronterna från Åkeshov och Smedslätten och det blev ett lyckat genomslag djupt under Grönviksvägen. Nu återstår endast tysta arbeten i tunneln tills den kan tas i bruk 2027.

Den 9 september 2024 sprängdes den sista salvan i avloppstunneln som byggs i Bromma mellan Åkeshov och Smedslätten. Det betyder att de sprängningar, som många brommabor vant sig vid att höra under de senaste åren nu har tystnat.

Tunneln i Bromma har sprängts fram från två håll – från Åkeshov och Smedslätten. Till slut möttes tunnlarna på mitten vid Höglandet och bands ihop till en enda lång tunnel.
Avloppstunneln kommer att leda Brommas och Västerorts avloppsvatten till Henriksdals reningsverk för att renas med ny effektiv teknik.

Vi är ännu inte klara med att spränga ut tunneln under Mälaren och det återstår några hundra meter av tunneln i Söderort, men hela den 14 km långa tunneln kommer sannolikt att vara helt utsprängd i början av 2025. Sprängningarna under Mälaren görs nu endast från södra sidan, vilket innebär att transporterna av sprängsten minskar rejält i Bromma.

Avloppstunneln ligger djupt under marken. Den börjar 27 meter under havet och lutar en meter per kilometer för att vattnet ska kunna rinna med självfall.

Nu inleds arbetet med att inreda tunneln och sätta in rör i Mälarpassagen.

Två tunnlar, mer än 30 meter under marken. Hur kan man vara säker på att de möts på rätt ställe?
Hans Sundström, samordnande byggledare svarar:

– Med den moderna inmätningsteknik vi använder idag kan vi vara helt säkra på att hamna rätt. Man sätter ut referenspunkter utanför tunneln som är mycket noggrant inmätta. Sedan tar man med sig mätsystemet in i tunneln och man gör upprepade kontrollmätningar under hela arbetet. Vi tar även in oberoende kontrollanter för att minimera risken för mänskliga fel.

Gick allt som förväntat med genomslaget?
– Ja, Det gick bra. Tunnlarna möttes sömlöst och det känns bra att äntligen vara klara med sprängningarna som inleddes för drygt fyra år sedan.

Vad återstår nu att göra innan tunneln kan tas i bruk i Bromma?
– Nu när vi sprängt klart går vi igenom och kontrollerar att all tunnelförstärkning är säker och bra. Sedan kommer vi att gjuta ett V-format betonggolv för avloppsvattnet ska få ett bra flöde. Det sista vi gör är sedan att ansluta avloppsvattnet så att det kan renas med den nya membrantekniken i Henriksdals reningsverk.

SFA tunnel 2409.jpg