Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Testa först, ändra sedan

Ha inte för bråttom att ändra hur ofta restavfallet, eller de vanliga soppåsarna, hämtas eller antalet kärl för restavfallet. Se till att ni först kommer igång med sorteringen av matavfallet i fastigheten. Låt det gå en månad eller två. Då ser ni bättre hur stora förändringarna blir och kan ta faktagrundade beslut som ni inte ångrar.
Ändra inte för snabbt

Rötmånad – se till att hantera maten rätt.

Nu är vi inne i det som brukar kallas rötmånaden. När det är fuktigt och varmt är det extra viktigt hur du hanterar maten. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan. Här hittar du tips på hur du bäst förvarar olika matvaror.
Undvik matsvinn med rätt hantering

Ladda ner informationsmaterial

Ladda ner och skriv ut information om matavfall till hyresgäster och boende i din fastighet. Enkelt att sätta upp i trapphuset, tvättstugan eller miljörummet. Informationskitet för matavfall innehåller även filmer och foton som du kan använda i era digitala kanaler.
Se till att alla vet vad som gäller i er fastighet

Nya regler för matavfallskvarn

I december 2022 fattade regeringen beslut om nya regler som börjar gälla första januari 2024. Från det datumet blir sortering av matavfall med avfallskvarn som går direkt till ledningsnätet inte längre godkänt. Har du kvarn som går direkt till avloppet behöver du ordna vanlig insamling av matavfall innan årsskiftet.
Viktigt att känna till

Undvik monster i fettavskiljaren

Alla storkök och restauranger har krav på att ha en fettavskiljare. men ofta glöms den bort och då växer fett- och skräpmonster till i fettavskiljaren som både blir ett miljöproblem och skapar stopp i avloppsnätet. Här är lite tips på vad du kan göra.
Ge din fettavskiljare lite kärlek

Några snabba fakta

29 547
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2022
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil