Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Förvara olika matvaror i rätt temperatur för längre hållbarhet

Förvara maten rätt för att den ska hålla längre och minskar matsvinnet. En bra kylskåpstemperatur är 4 grader Celsius. Vid 4°C håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 °C.
Se fler tips

Bam. Börja sortera du också!

Dina matrester kan bli biogödsel, på samma åker som Daniels gamla fiskhuvud. Börja matavfallssortera. Dina matrester omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas som driver bussar och sopbilar i länet. Biogödsel till böndernas odlingar.
Gör som Daniel, Alexandra, Magnus och Mikael

Har du mer fallfrukt än du kan ta hand om?

Ta hand om de äpplen, plommon och päron du mäktar med. Dela med dig av frukten du inte kan ta hand om. Fallfrukt som samlas in tidigt efter fallet är oftast ätbar, speciellt äpple och päron. Ligger fallfrukten kvar på marken ruttnar den snabbt – då är det bra att lämna det till återvinningscentralen så gör vi biogas till fordon.
Här lämnar du din fallfrukt

Dags att rengöra matavfallskärlet?

Under de varma sommarmånaderna kan dålig lukt uppstå och kärlet bli smutsigare än vanligt. Passa på att spola rent det inför vintern. Här är några enkla tips för hur du hanterar ditt kärl när värmen lagt sig.
Tips för matavfallskärlet

Majoriteten av villa- och radhusägarna har matavfallsinsamling

Stockholmare som bor i villa och radhus som har matavfallsinsamling är för första gången fler än de småhusägare som slänger allt hushållsavfall i samma kärl. Störst är förändringen i Hässelby-Vällingby där viljan att sortera ut matavfall har ökat med 12 procent de senaste två åren.
Kolla in hur det ser ut i din stadsdel

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Gör såhär

Det är obligatoriskt för restauranger att sortera ut matavfallet

Många av restaurangerna i Stockholm sorterar redan sitt matavfall och ser ett stort värde i det. Men den första januari blev det obligatoriskt i Stockholm för restauranger och andra verksamheter som serverar 25 portioner eller fler per dag. Är du fastighetsägare som hyr ut lokaler till en sådan verksamhet har du också ett ansvar för att sorteringen kan genomföras. Här hittar du fakta kring vad som gäller.
Kom igång här

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Några snabba fakta

24 633
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2020
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil