Till sidans huvudinnehåll

2023 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfallet

2023 ska alla sortera ut matavfallet. Redan idag är det obligatoriskt för restauranger men från 1 januari 2023 blir det även obligatoriskt för hushåll och övriga verksamheter.

Datum att hålla reda på

 • 1 januari 2021 blev det obligatoriskt för restauranger och storkök som serverar fler än 25 portioner/dag att sortera ut sitt matavfall.
 • 1 januari 2023 blir det obligatoriskt att sortera ut matavfall i:
  • hushåll, både villor och flerbostadshus (se undantag nedan)
  • övriga verksamheter som har pentryn/kök för sina anställda. Det kan vara kontor, frisörsalonger, bilverkstäder med mera.
 • 1 juli 2024 blir det obligatoriskt för flerbostadsfastigheter som har följande tekniklösningar för hämtning av restavfall:
  • 240 liters säck
  • mobil sopsug utan separat nedkast för matavfall
  • stationär sopsug utan separat nedkast
  • VIKTIGT: Om har ni möjlighet att gå över från säck- till kärlabonnemang så är det mycket bättre både utifrån kostnad och arbetsmiljö.

Bra att veta för dig som hyresvärd eller bostadsrättsförening

 • Passa på och anmäl er till matavfallsinsamling redan nu.
 • Ni som fastighetsägare ansvarar för att boende och verksamheter i huset kan sortera ut matavfallet.
 • Om det inte går att införa matavfallsinsamling på grund av fastighetens utformning kan ni ansöka om tillfällig dispens hos miljöförvaltningen.
 • Tillsynskostnaden debiteras fastighetsägaren. Anser miljöförvaltningen att ni kan ha matavfallsinsamling och ni inte har abonnemang kan de utdela vite.

Bor du i lägenhet – gör dig redo att sortera!

Det är din hyresvärd eller styrelsen i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att du som boende i huset kan sortera ut matavfallet. Vill du komma igång tidigare? Tipsa fastighetsägaren om matavfallsinsamling. 

När ni fått matavfallsinsamling i ditt hus behöver du bara skapa en rutin för att sortera ut matavfallet. Du får påshållare, påsar och vaskskrapa av din fastighetsägare.

Det här gäller för dig som bor i villa eller radhus

Om du redan sorterar ut ditt matavfall så kan du bara fortsätta som vanligt. Har du fått ett kärl men inte börjat använda det så är nu en bra tid att starta din nya vana.

För villor och radhus som inte har matavfallsinsamling idag gäller följande:

 • I början av 2023 kommer vi att köra ut matavfallskärl till de som fortfarande inte har insamling.
 • Passa på att anmäla dig redan nu så kan du komma igång i lugn och ro, när det passar dig bäst.
 • Bor du i ett radhusområde där ni har gemensam avfallshantering behöver styrelsen beställa matavfallsinsamling för samfälligheten. Tipsa dem om att komma igång via tipslänken nedan.

Varför blir det obligatoriskt?

Matavfall är en viktig resurs, som vi ska ta hand om. Maten ska förstås ätas upp, men skal och rens är värdefullt.

Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.

Senast uppdaterad: 2022-04-28

Länkar

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Cirka 35 % av alla matrester slängs nämligen i onödan. Hur kan vi bli bättre på att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår?

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Har din gurka hamnat för kallt och fått köldskador eller är kylskåpet för varmt så att maten blir dålig för snabbt? Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar då du inte betalar något extra för matavfallshämtningen – varken grundavgift eller kilopris.

Så här sorterar du matavfall hemma och i pentryn

Det är viktigt att rätt saker läggs i påsen oavsett om du har sortering med papperspåse eller den gröna plastpåsen. Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga avfallspåsen eller läggs i förpackningsinsamlingen. Men självklart – det bästa du kan göra är att äta upp dina matrester.

Se alla artiklar inom det här ämnet