Som fastighetsägare ansvarar du för att vägen fram till kärlen hålls i framkomligt skick året runt.
- Skotta och sanda vägen fram till och runt sopkärlen. Skotta även upp hål i eventuella snövallar om inte snöröjningen hunnit med detta.
- Kontrollera att locket inte har frusit fast. Om locket inte kan öppnas kan inte dina sopor tömmas.
- Sopa av snö och is från kärlet innan sophämtningen. Eventuell snö och is som sitter fast på kärlet och som lossnar under vägningen registreras som vägd sopvikt.
Förhindra att sopor fryser fast i kärlet
Framförallt när temperaturen skiftar under dygnet mellan plus- och minusgrader så kan soporna frysa fast i kärlet. Som fastighetsägare ansvarar du själv för att lossa eventuella sopor som frusit fast för att säkra att kärlet kan tömmas.
- Vintertid är det bra att låta blött avfall, som till exempel matavfall, rinna av innan du lägger det i påsen. Blöta sopor fryser lätt fast i kärlet vilket gör att ditt kärl inte blir ordentligt tomt vid tömning. Du kan även torrskala potatis och rotfrukter rakt ner i påsen så undviker du att matavfallet blir blötare än det måste.
- Du kan även lägga lite tidningspapper eller kartong i botten av kärlet. Då fastnar påsarna i tidningspappret istället för i kärlet och lossnar lättare.
- Innan tömning kan du kratta runt lite försiktigt i kärlet med en pinne eller en kratta för att lossa påsarna.
- Om påsarna redan frusit fast kan du ställa in kärlet i ett utrymme med plusgrader, till exempel garaget, för att låta påsarna tina lite så att de lättare kan lossas innan sopbilen kommer.
- Våra entreprenörer brukar skaka soptunnan lite extra när det är kallt och soporna verkar ha frusit fast men det ingår inte i deras arbetsuppgifter att hacka loss soppåsar. Det är ditt eget ansvar som fastighetsägare.
- Det är särskilt när vädret skiftar mellan varmt och kallt som påsarna fryser fast i kärlet så tänk på att hålla extra koll på kärlet när vädret är omväxlande.