Ny bräddutloppsledning i Saltsjöqvarn

- Start:
- Hösten 2024
- Förväntas klart:
- Hösten 2026
- Plats:
- Saltsjöqvarn
- Område:
- Övriga kommuner, Södermalm
- Utförs av:
- Stockholm Vatten och Avfall
Vad?
Vi ersätter en gammal bräddutloppsledning med en helt ny sådan.
Varför?
Då den befintliga ledningen är över 80 år gammal.
Nuläge
Arbetet beräknas att starta under hösten 2024.
Om projektet
Vi anlägger en helt ny, så kallad bräddutloppsledning, ut från kajkanten vid Saltsjöqvarn. Det gör vi då den redan befintliga utloppsledningen som finns där är gammal och behöver bytas ut. En viktig anledning till varför bytet görs, är för att förhindra att orenat avloppsvatten från reningsverket i Henriksdal hamnar på vattenytan nära kajkanten i Saltsjöqvarn.
Pågende spontningsarbeten
I det här arbetet behöver vi utföra en hel del spontning som innebär höga ljudnivåer för boende och verksamheter som ligger i området. Spontningen är avgörande för att vi ens ska kunna lägga en ny bräddutloppsledning i Saltsjöqvarn, och vi försöker att dämpa ljudnivån i detta så mycket som möjligt.
Trädfällning i samband med arbetet
I samband med det här arbetet behöver vi ta ner de träd som står i kajparken intill kajen där vi utför det här arbetet. Det med anledning av att vi behöver frigöra utrymme och få tillgång till markytan där träden står. Om vi inte får tillgång till ytan försvåras nämligen arbetet en hel del, vilket påverkar framdriften av detta.
Träden på ytan kommer att återplanteras efter avslutat arbete. På så sätt kan vi återställa parkens utseende så mycket som möjligt. Återplanteringen görs av SVENTAB och deras finplaneringsentreprenör och planeras att genomföras under sommaren 2026.
Vad är bräddningar?
En bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som sker när ledningsnätet eller reningsverk blir överbelastat. Det sker exempelvis vid kraftiga regn då det kommer mycket vatten på kort tid. Det bräddade avloppsvattnet är vid dessa tillfällen kraftigt utspätt och består till största delen av regnvatten.
Hur kan vi undvika bräddningar?
För att minska risken för bräddningar, arbetar vi ständigt med långsiktiga åtgärder och
stora projekt kopplat till just bräddningar. Ett exempel på det är att vi bygger ut avloppsledningsnätet för att kunna ta hand om mer vatten. Vi bygger också dagvattenmagasin och arbetar med lokala lösningar för att regnvattnet inte ska belasta ledningsnätet. Att anlägga nya dagvattenledningar i äldre bostadsområden där vi har kombinerade ledningssystem, är även det ett bra exempel på hur vi kan minska bräddningar.
Som invånare i staden kan vi alla också hjälpas åt att undvika bräddningar på ledningsnätet genom att inte spola ner saker i avloppet som inte hör hemma där, så som tops, tvättlappar, hygienprodukter och fett som kan orsaka stopp i våra avloppsledningar.