Till sidans huvudinnehåll

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

bild Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Stockholm Vatten och Avfall går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

- Utan vatten stannar Stockholm, men det tänker vi sällan på eftersom vi får den mängd vatten som vi vill ha varje gång vi vrider på kranen. Då Stockholm växer blir efterfrågan allt större och vi kommer under de närmaste åren behöva tänka extra mycket på hur mycket vi förbrukar innan vi har hunnit utöka produktionen till ett betydligt större invånarantal. Dessutom är produktion av ett rent och gott dricksvatten inte gratis. Produktion av dricksvatten förbrukar även energi och kemikalier, säger Avdelningschef Johanna Ansker, på Stockholm Vatten och Avfall.

Det var torkan sommaren 2018 som var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. I Stockholm tangerades maxproduktionen för vattenverkens uthålliga kapacitet under några av de varmaste dagarna i juni 2018. Många kommuner i Sverige har periodvis problem med vattenbrist eller når maxkapacitet på vattenverken, till exempel då många vattnar gräsmattor och fyller pooler.

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

- I Sverige gör vi av med 140 liter vatten/person/dygn, medan invånarna i Danmark bara gör av med ca 100 liter/person/dygn. Låt oss gemensamt hjälpas åt att sluta slösa genom små enkla förändringar som att inte låta kranen rinna när vi lagar mat och borstar tänderna eller tänka på att samla upp regnvatten att vattna med istället för dricksvatten. Då kommer vi inte bara spara miljontals kubikmeter vatten i Stockholm utan även spara pengar utan att vi egentligen behöver försaka något. Det gäller bara att agera lite klokt, avslutar Johanna Ansker.

Enkla råd och tips för att spara vatten i vardagen:

  • Vattna med kanna istället för spridare och vattna tidigt på morgonen så att vattnet inte dunstar i värmen. En vattenspridare gör av med 150-350 liter vatten på 20 minuter.
  • Stäng av vattnet medan du borstar tänderna och rakar dig. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Duscha istället för att bada. Ett fyllt badkar motsvarar 200 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
  • Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör dem. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.