-
Vad händer med det insamlade matavfallet, och vad används det till?
Matavfallet går till en behandlingsanläggning där det blir till biogas och biogödsel. Biogasen används till bränsle för sopbilar, bussar och personbilar. Biogödsel används som växtnäring på åkermark.
-
Vart tar stockholmarnas utsorterade matavfall vägen?
Stockholm har inte en enskild anläggning som hanterar allt utsorterat matavfall. Följande anläggningar bearbetar vårt matavfall biologiskt så att det blir till biogas och biogödsel:
- Scandinavian Biogas i Huddinge, och EON i Högbytorp tar hand om och behandlar matavfallet som samlas in i papperspåse från kärl, bottentömmande behållare, sopsug och container.
- Scandinavian Biogas, i Huddinge, tar även hand om och behandlar pumpbart matavfall från separata tankar. Det är framförallt matavfall från restauranger och storkök.
- Telge återvinning, i Södertälje sorterar ut och tar hand om det matavfall som samlas in i Gröna plastpåsar.
- Vår egen anläggning, Henriksdals reningsverk, hanterar och behandlar en del matavfall som samlats in med kombitankar från restauranger och storkök. Hit går även det fettslam som vi samlar in när vi tömmer stadens fettavskiljare.
Sorterar du inte ut ditt matavfall så följer det med din soppåse till förbränning i Högdalen där soporna blir till värme och energi. Matavfallet gör dock betydligt större miljönytta om det samlas in separat och blir till Biogas, som används till fordonsbränsle och då ersätter diesel och bensin, och Biogödsel vilket sprids på åkermark och då ersätter konstgödning.
-
Hur mycket biogas blir det av matavfallet?
- En biogasdriven bil kan köra 75 km på 1 000 bananskal
- 1 påse matavfall (2 kg) kan driva en biogasbil ca 4 kilometer
- Matavfallet från 1200 personer kan driva 1 000 kg matavfall ger biogas som motsvarar 100 liter bensin
- Med en biogasdriven bil minskar utsläppen av koldioxid med 73 %