Visste du att var femte matkasse slängs i onödan? Den största miljönyttan gör du genom att undvika matsvinn. Att planera inköpen och minska maten som vi slänger är det viktigaste steget. Nästa är att sortera ut de matrester som faktiskt blir och låta dem bli till biogas och biogödsel.
Handla smart
Så börja redan innan du gör dina inköp. Planera i förväg vad ni ska äta och gör en inköpslista över det. Köp inte mer av en vara än du faktiskt kommer att använda. Ibland lockas vi av mängdrabatter som "köp tre, betala för två" men väl hemma hinner vi inte äta upp alla innan de blir för gamla.
Planera
Planera in dagar i veckan som du och din familj kan äta rester. Ta vara på matresterna, frys in dem, servera en buffé av veckans rester till middag, ta med matlåda till jobbet. Fler praktiska tips om hur man tar hand om sina rester finns i kokböcker och på olika appar och webbplatser. Se några länktips längre ner på sidan.
Titta, lukta, smaka
Använd dina sinnen. Ett annat problem är att vi ofta är rädda att använda mat som gått över "bäst före"-datumet. I stället för att slänga mat per automatik så våga lukta och smaka på saker för att avgöra om något är för gammalt.
Ta om
Vi har alla gjort det. Lagt för mycket på tallriken och sedan inte ätit upp. Ta för vana att ta mindre på tallriken och ta flera gånger i stället så slipper du onödigt matsvinn efter måltiden.
Visste du att...
- varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. En personbil kan köra nästan 2 km på en soppåse rötat matavfall (1 kg).
- för varje kilo matavfall som rötas till biogas undviks 0,3 kg koldioxidutsläpp, eftersom biogasen kan ersätta fossila bränslen.
- om man lägger ihop 3 000 personers matavfall under ett år räcker det för att driva en buss eller fem sopbilar under ett helt år.