I staden delas ansvaret för dagvatenhantering och dagvattenanläggningar av flera aktörer. Stockholm Vatten och Avfall och trafikkontoret har de viktigaste rollerna. Miljöförvaltningen har tillsynsansvar.
I staden delas ansvaret för dagvatenhantering och dagvattenanläggningar av flera aktörer. Stockholm Vatten och Avfall och trafikkontoret har de viktigaste rollerna. Miljöförvaltningen har tillsynsansvar.
Stockholm Vatten och Avfall är stadens VA-huvudman, med ansvar för att leda bort och omhänderta dagvatten inom stadens verksamhetsområde för dagvatten. Verksamhetsområdet omfattar större delen av Stockholms stad. Till uppdraget att omhänderta hör att vid behov rena och fördröja dagvattnet. Ansvaret startar vid förbindelsepunkten till olika abonnenters anläggningar och sträcker sig till närmaste sjö eller vattendrag.
Det är ett fastställt och branschgemensamt flöde Stockholm Vatten och Avfall ska klara att ta hand om i sitt ledningsnät. Översvämningsrisker förknippade med högre flöden ska förebyggas genom planering, exempelvis med hjälp av höjdsättning och placering av bebyggelse. Här har stadsbyggnadskontoret en viktig roll.
Trafikkontoret har rollen som väghållare och förvaltare av allmän platsmark, vilket omfattar stadens vägar, gator och torg. Förvaltningen innefattar drift- och underhållsansvar för gatu- och rännstensbrunnar med servisledningar fram till överenskommen förbindelsepunkt.
Det ansvar för dagvattenledningar och -anläggningar som tidigare låg hos trafikkontoret respektive exploateringskontoret fördes år 2014 genom beslut i kommunfullmäktige över till Stockholm Vatten och Avfall. Överföringen av ansvar från trafikkontoret till Stockholms Vatten och Avfall förtydligades genom ett avtal år 2019. Avtalet gäller både befintliga och tillkommande anläggningar. Hur det i detalj ska tillämpas diskuteras för närvarande. Alla klargöranden kommer att publiceras på denna sida.
Grundprincipen är att Stockholm Vatten och Avfall ska ta hand om avvattningen från den allmänna platsmark som förvaltas av trafikkontoret. Det innebär även att Stockholm Vatten och Avfall får ansvar för fördröjningsåtgärder, med ett undantag: trafikkontoret behåller ansvaret för växtbäddar med träd.
Alla förvaltningar i staden med fastigheter eller verksamhet har samma ansvar för dagvatten som övriga fastighetsägare/verksamhetsutövare: att klara målen i dagvattenstrategin. Enligt strategin ska stadens egna verksamheter dessutom föregå med gott exempel.
Miljöförvaltningens uppgift är att se till så att både staden och enskilda fastighetsägare uppfyller miljöbalkens hänsynskrav när det gäller utsläpp av dagvatten som kan nå grundvatten och ytvatten.
Gränsen för fastighetsägarens ansvar går vid den förbindelsepunkt som anvisats av Stockholm Vatten och Avfall. De ledningar och eventuella anläggningar för att fördröja och rena dagvatten som ligger före förbindelsepunkten ska skötas och underhållas av fastighetsägaren.
Fastighetsägaren ska se till så att miljöbalkens hänsynsregler följs och att dagvattnet som lämnar fastigheten uppfyller krav i avtal, bygglov och andra tillstånd. Tillstånd för verksamheter kan innehålla särskilda krav på dagvattnets kvalitet.
Villkor och formulär för att ansöka om anslutning finns på Stockholm Vatten och Avfalls huvudwebbplats, följ länken nedan.