Till sidans huvudinnehåll

Vilken matavfallspåse ska jag använda?

I en stor och tätbebyggd stad som Stockholm måste vi ha flera olika tekniska lösningar för att alla ska kunna sortera sitt matavfall. Idag har vi tre olika påsar som bara kan användas i specifika miljöer. Dessutom har vissa matbutiker börjat erbjuda matavfallspåsar i fruktdisken. Det är viktigt att du använder en påse som är anpassad för det insamlingssystem ni har i just din fastighet.

Den vanliga matavfallspåsen i papper

Papperspåsen ska användas av de flesta som har matavfallsinsamling. Den används tillsammans med en påshållare som gör att den står luftigt. Hållaren ser till att påsen är så torr som möjligt. På så sätt undviker du även dålig lukt.

Alla kunder i villor och majoriteten av hushållen i flerbostadshus har den vanligaste papperspåsen för sin matavfallsinsamling. Du försluter matavfallspåsen genom att rulla ihop öppningen. Fyll den max till två tredjedelar. Annars ramlar matavfallet ut och kladdar ner sopkärl och behållare. 

Egen påse för sopsugsområden

Bor du i ett område som har sopsug med matavfallssortering i eget nedkast har ni en extra tålig papperspåse. Även den behöver stå i den påshållare som ingår i startkitet när ni börjar sortera i fastigheten.

Den lite kraftigare påsen har förstärkt botten och du stänger påsen med hjälp av en klisterremsa för att sedan rulla ihop den. Det är viktigt att du använder den kraftigare påsen om ni har sopsug. Sopsugen utsätter påsarna för större belastning.

Grön plastpåse för optisk sortering

I några områden i Stockholm testar vi optisk sortering av matavfallet. Det innebär att du har en grön plastpåse där du lägger i matavfallet. Du knyter påsen med dubbelknut så att ingen öppning finns där matavfallet kan ramla ut och lägger den sedan i samma kärl eller nedkast som vanliga avfallspåsarna. Vi tittar på lösningar där vi kan byta ut plastpåsen mot en annan påse men än så länge har vi kvar den gröna plastpåsen. Bor du inte i de utvalda områdena kan du inte använda de gröna påsarna. Då sorteras de inte ut.

Matavfallspåsar i matvarubutiker

Vissa matbutiker har matavfallspåsar i sina frukt- och gröntdiskar. Men långt ifrån alla påsar där kan användas som matavfallspåse. Bästa regeln för att veta om de kan användas för matavfall är att läsa texten på påsen. Står det att den kan användas för matavfallsinsamling så går det bra, annars inte. Bor du i ett område med sopsug eller med den gröna plastpåsen kan du inte heller använda påsarna från matbutikerna.

Senast uppdaterad: 2022-12-08