Till sidans huvudinnehåll

Utrullning av matavfallskärl till villakunder 2023

De villa- och radhuskunder som inte har matavfallsinsamling och som inte ansökt om och fått dispens eller anmält matavfallskompost/bokashi eller meddelat om innehav av matavfallskvarn kommer att få ett matavfallskärl och startkit utkört under vårvintern 2023.

Viktigt: I veckan har ett brev gått ut till de som ska få ett kärl utkört mellan februari och april. Några har fått brevet av misstag. Har du anmält kompost före den 10 december till miljöförvaltningen eller informerat oss om matavfallskvarn innan den 21 december kommer vi inte köra ut ett kärl till dig. 

Har du inte en lösning för separat sortering av matavfall eller har sökt och fått godkänt om dispens kommer du att få ett kärl, påsar och påshållare till köket utkört till dig någon gång under perioden första februari till och med sista april.

Vi räknar med att köra ut cirka 1 000 kärl per vecka. Exakt när ditt kärl kommer att levereras kan vi inte säga. Men vi kommer här att informera om vilka områden som vi arbetar i löpande när vi är igång. Informationen kommer att ligga på den här sidan.

Du behöver inte göra något utan kan lugnt vänta in ditt kärl. 

Lycka till med matavfallssorteringen! Genom att sortera ut matavfallet gör
du en miljöinsats – det omvandlas till fossilfritt drivmedel och ekologisk
gödning till våra åkrar.

Dispens

Dispens kan du endast få vid särskilda skäl, till exempel vid dåliga arbetsmiljöförhållanden för hämtpersonalen eller risk för olägenheter. Det är nu för sent att ansöka om dispens inför utrullningen av kärl.

Dispensen är tidsbegränsad och du ansöker hos miljöförvaltningen:
tillstand.stockholm/matavfall

Olika lösningar för matavfallssortering

Förutom att sortera matavfall i brun papperspåse kan du sortera med varmkompost, bokashi eller matavfallskvarn. Dessa har olika regler.

OBS! Det är nu försent att anmäla kompost eller matavfallskvarn för att undvika att få ett kärl utkört. Detta får hanteras efter utrullningen som sker i februari till och med april.

  • Har du varmkompost för matavfall eller bokashi har du anmälningsplikt av den till miljöförvaltningen, oberoende av detta obligatorium. Vi delar inte ut kärl till de som gjort anmälan till dem senast den 9 december. Mer information från miljöförvaltningen hittar du på: boende.stockholm/kompost
  • Har du matavfallskvarn i stället för kärl behövde du meddela oss om kvarnen senast den 20 december om du inte ville få ett kärl utkört.
    Anmälan om kvarn gör du på svoa.se/kvarn_villa 

Senast uppdaterad: 2023-01-24

Tips till dig om matavfall

Nu är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet

Nu ska alla sortera ut matavfallet. Här är viktiga fakta kring obligatoriet.

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Matavfallskvarn – viktigt att veta

Matavfallskvarn kräver i dagsläget inget tillstånd för enskilda hushåll. Vi tillåter installation för enskilda hushåll i Stockholms stad och Huddinge kommun. Men du behöver meddela oss att du har matavfallskvarn så att vi vet att det är ditt val av matavfallsinsamling. Reglerna kring matavfallskvarn kan komma att ändras.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Minska ditt matsvinn

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Förvara maten rätt för att undvika matsvinn

Här är några hållpunkter för att undvika att behöva slänga bra mat i onödan.

Därför är det bra att sortera ut matavfallet

Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Samtidigt kan du spara pengar.

Det här sorteras som matavfall

Det är viktigt att rätt saker läggs i matavfallspåsen. Skal och rester som klassas som mat ska dit. Allt annat läggs i vanliga avfallspåsen eller förpackningsinsamlingen.

Se alla artiklar inom det här ämnet