Om dagvattenwebben
Idé och innehåll
Ordlista
Här hittar du förklaringar till en del av de ord och begrepp som används på dagvattenwebben.
Avloppsvatten
Samlingsnamn för spillvatten och dagvatten (se spillvatten respektive dagvatten).
Dagvatten
Ytavrinnande regn- och smältvatten från exploaterade områden som når recipient eller reningsverk via hårdgjorda ytor, genomsläpplig mark, diken och/eller VA-anläggning. Åkermark och skogsmark ingår inte i exploaterade områden.
Flödesproportionell provtagning
Automatiserad provtagning i rinnande vatten där analysresultaten viktas i förhållande till flödet vid provtagningstillfället.
Förbindelsepunkt
Gränsen mellan en allmän VA-anläggning och en VA-installation (ledningar för fastigheters vatten och avlopp).
Hårdgjorda ytor
Ytor där vatten hindras att rinna ned i marken, till exempel hustak och asfalterade vägar. Motsatsen är genomsläppliga ytor.
Miljökvalitetsnormer
Förkortas ofta MKN. Bestämmelser om kraven på kvaliteten i bland annat vattnet. Miljökvalitetsnormerna är styrande för myndigheter och kommuner. Det grundläggande kravet för vatten är att uppnå "God ekologisk och kemisk status".
Prioriterade riskminskningsämnen
Prioriterade riskminskningsämnen är ämnen som bedöms ha hög giftighet, vara allergiframkallande eller ha miljöfarliga långtidseffekter och som av det skälet bör undvikas. De finns beskrivna i Kemikalieinspektionens prioriteringsguide (PRIO), ett verktyg som ska ge hjälp i arbetet med att minska kemikalierisker. Produkter, exempelvis byggvaror, som innehåller prioriterade riskminskningsämnen bör väljas bort även om dessa ämnen inte är lika farliga som utfasningsämnena (se ordförklaring nedan).
Om PRIO hos Kemikalieinspektionen.
Recipient
Mottagande sjöar, vattendrag, grundvatten och kustvatten.
Slam/rötslam
Restprodukt från avloppsreningsverk. Rötslam har behandlats genom viss biologisk nedbrytning under syrefria förhållanden. Innehåller växtnäringsämnen och kan användas som gödselmedel.
Schablonhalter i dagvatten
Schablonhalter är medelhalter för föroreningar i dagvatten från olika markanvändning/ytslag. De bygger på verkliga mätdata från ett flertal platser och kan användas för att göra teoretiska beräkningar av föroreningshalter i dagvatten vid olika markanvändning.
Spillvatten
Förorenat vatten från toaletter, bad, dusch, disk och tvätt.
Utfasningsämnen
Utfasningsämnen är ämnen som bedöms ha en omfattande negativ påverkan på levande organismer och/eller miljön och som av det skälet inte alls bör användas. Det rör sig exempelvis om cancerframkallande ämnen, hormonstörande ämnen, ämnen som bryter ner ozonskiktet eller ämnen som är giftiga, svårnedbrytbara och har tendens att koncentreras i en organism eller i ett biologiskt system.
Utfasningsämnena finns beskrivna i Kemikalieinspektionens prioriteringsguide (PRIO), ett verktyg som ska ge hjälp i arbetet med att minska kemikalierisker. Produkter, exempelvis byggvaror, som innehåller utfasningsämnen ska väljas bort.
Om PRIO hos Kemikalieinspektionen.
Våtvolym
Mängden vatten som kan rymmas i en anläggning.