Till sidans huvudinnehåll

Restaurang och livsmedel

I restauranger, storkök och matvarubutiker omsätts mycket mat, förpackningar, och annat material som skapar avfall. Vid matlagningen används även mycket fett som när det är använt måste tas till vara för att inte skapa problem i våra gemensamma avloppsledningar.

Innehåll

Se till att du har rätt tjänster hos oss för att både minska er verksamhets miljöpåverkan men också få ner kostnaderna. Här kan du även se aktuella taxor, få praktiska miljötips och kontakta oss om du har frågor som du vill ha hjälp med.

Nyheter och tips

VA- och avfallstaxor för 2025

2025 höjs vatten- och avloppstaxan med 40-45 kronor per månad för en lägenhet eller villa. Avfallstaxan höjs med 13 kronor per månad för en lägenhet och 21 kronor per månad för en villa.

Serveringsställen ska erbjuda sortering för sina gäster

Om er restaurang säljer mat eller dryck i förpackningar ska gästerna kunna sortera ut det förpackningsavfall som blir kvar när de ätit.

Krav på att tömma innehållet ur förpackningar

Nu ska alla verksamheter tömma och sortera ut sina förpackningar. Förpackningen ska materialåtervinnas. Genom att sortera ut förpackningar bidrar du till ökad materialåtervinning och hushållning av resurser i samhället.

Regler för förpackat matavfall från livsmedelsbutik

Från 1 januari 2024 är det inte tillåtet att slänga förpackat matavfall i restavfallet. Förpackningen och matavfallet ska separeras och återvinnas var för sig.

Se alla artiklar inom det här ämnet