Till sidans huvudinnehåll

Bo i lägenhet

Avfallstjänster

Sophämtning med sopsug

Flera områden med flerbostadshus i Stockholm är utrustade med en sopsug. Vi ansvarar för driften av sopsugarna i Norra Djurgårdsstaden och i Hagastaden.

Har du sopsug har du sopinkast vid fastigheten där avfallet sugs iväg till behållare under marken. En sopsugsbil sedan hämtar avfallet. Även papperskorgar i parker och på gator i området kan vara anslutna till samma system. Sopsugssystemet ger färre transporter, mindre buller och utsläpp.

Ansvar för driften av sopsugar

Vi ansvarar för driften av sopsugarna i Norra Djurgårdsstaden och i Hagastaden, som är nyetablerade områden på kommunens mark.

Efter beslut i kommunfullmäktige ska vi driva stationära sopsugsanläggningar som anläggs i exploateringsområden på stadens mark.

Felanmäla sopsug i Hagastaden eller Norra Djurgårdsstaden

Vill du felanmäla sopsugen i Hagastaden eller Norra Djurgårdsstaden? Vi åtgärdar sopsugen om den t.ex. inte suger iväg avfallet som du lämnar i inkastet.

  • Ladda gärna ner appen Envac Reflow, där finns information om sortering och miljörum i området. I appen kan du även felanmäla sopsugen.
  • Du kan också felanmäla sopsugen genom qr-koden på sopsugens inkast.
  • Kontakta oss per e-post: ta_avfall@svoa.se

Frågor om driftavtal, priser eller fakturor

Är du fastighetsägare och har frågor om er sopsug, driftavtal, taxa eller fakturor? Har din fastighet/förening i Norra Djurgårdsstaden inte fått levererat grön plastpåse för sortering av matavfall? Kontakta oss per e-post: ta_avfall@svoa.se

Så här fungerar det i ditt område

Norra Djurgårdsstadens sopsug har inkast för restavfall, plast och tidningar. Det finns olikfärgade inkast vid varje fastighet. Även papperskorgar i parker och på gator i området är anslutna till samma system.

Sortering av matavfall i grön plastpåse

2023 blev det obligatoriskt att sortera matavfall i Stockholm. I januari 2024 blev det inte längre tillåtet att sortera med hjälp av matavfallskvarn, detta enligt ett beslut av regeringen. 

Du som bor i en fastighet som hittills sorterat matavfall med kvarn, eller som inte har kunnat sortera matavfall alls, kommer börja sortera matavfall i speciella gröna plastpåsar under våren 2025.

Med start i mitten av mars får berörda fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar startkit med påsar och informationsfoldrar till boende.

Invänta information från din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Så snart du får påsarna kan du börja sortera matavfallet. De gröna påsarna med matavfall lägger du i samma nedkast som restavfallet.

Påsarna sorteras sedan ut i eftersorteringsanläggningen Resursutvinning Stockholm och omvandlas till biogas och biogödsel.

Har du frågor om när ni kan börja sortera i gröna påsar, vänd dig till din fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

Läs mer om sortering i grön plastpåse och om vad som gäller för matavfallskvarn i informationspuffarna nedan. 

Matavfallskvarn – regler

Från den 1 januari 2024 är avfallskvarn som går direkt till avloppet inte längre ett godkänt sätt att sortera matavfall. Detta efter ett beslut av regeringen.

Nu kan säck och sopsugskunder sortera matavfall

Nu kan boende i fastigheter, som hittills inte kunnat sortera ut sitt matavfall, att börja sortera matavfall i gröna plastpåsar. Påsarna slängs med restavfallet och sorteras ut i en eftersorteringsanläggning.

Såhär sorterar du matavfall

Vad får läggas i matavfallspåsen? Och hur gör man för att det inte ska lukta? Det och mer reder vi ut här.

Se alla artiklar inom det här ämnet

Hagastadens sopsug har inkast för restavfall, tidningar och matavfall. Även papperskorgar i parker och på gator i området är anslutna till samma system.

I ert område använder ni en brun kraftigare papperspåse för sortering av matavfall, som ni slänger i det separata inkastet för matavfall. Är papperspåsarna slut ska din fastighetsägare beställa nya av oss på webben.

Förpackningar och batterier som sorteras för återvinning lämnas i områdets miljörum eller närmaste återvinningsstation.

Miljöfarligt avfall, som till exempel målarfärg, nagellack och hushållskemikalier lämnas i närmaste miljöstation eller återvinningscentral.