Varje dygn producerar vi cirka 370 000 kubikmeter dricksvatten till en och en halv miljon människor i Stockholmsområdet. Det blir så mycket dricksvatten att vi skulle kunna fylla Globen fyra gånger på en vecka! Stockholms dricksvatten är mjukt, 4-6º dH.
Reningsprocessen
Reningsprocessen är densamma vid båda verken. Vattnet renas i flera steg innan det pumpas ut i ledningsnätet. Att rena dricksvattnet tar cirka tolv timmar.
- Först silas vattnet rent från större föremål.
- Aluminiumsulfat tillsätts för att få partiklar att klumpa ihop sig och sjunka till botten.
- Vattnet passerar ett så kallat snabbfilter, ett metertjockt filter av sand, där resterna av partiklarna fastnar.
- Sista reningssteget är långsamfiltret. Ett sandfilter där vattnet renas i cirka åtta timmar. Här renas också vattnet biologiskt av mikroorganismer som livnär sig på ämnen som annars skulle ge vattnet lukt och smak.
-
Innan vattnet pumpas ut på ledningsnätet behandlas det med uv-ljus som är ett effektivt desinfektionsmedel mot exempelvis parasiter, så som cryptosporidium. Därefter tillsätts en liten mängd kloramin för att säkerställa högsta kvalitet fram till kranen.