Till sidans huvudinnehåll

Restaurang, livsmedel

och storkök

Hämtning av matavfall

Det är obligatoriskt att sortera matavfall från restaurang, storkök och livsmedelsbutiker. Här kan du beställa hämtning.

Det finns olika lösningar för insamling. De vanligaste är 140-liters-kärl och kombitank. Men sluten tank är ett annat bra alternativ. Livsmedelsbutiker och gallerior kan även ha containerhämtning.

Beställ matavfallsinsamling

Beroende av vilken insamlingslösning du vill ha behöver du göra beställningen på lite olika sätt. Om du har frågor eller vill ha rådgivning innan du beställer kan du skicka in en intresseanmälan, så kontaktar vi dig.

Kärlhämtning

Om ni önskar hämtning i 140-liters-kärl gör du din beställning via formuläret längre ned på sidan. Vill du hellre använda en blankett, så går det också bra. Då behöver du ladda ner, fylla i och sedan skanna eller fotografera den och skicka till kund@svoa.se.

När du skickat den till oss så hanterar vi din beställning så snart som möjligt. Vår entreprenör kommer kontakta er för att leverera kärl.

Tömning av kombitank

Tömning av kombitank fungerar på samma sätt som för fettavskiljare.
Läs vad som gäller och fyll i blankett för det här.

Beställ hämtning av matavfall i sluten tank eller container

Har ni sluten matavfallstank eller container beställer du det genom att kontakta vår kundtjänst:
kund@svoa.se 

Ta emot kärl och lämna nyckel

Som beställare av matavfallsinsamling i fastigheter med låsta utrymmen behöver du tänka på att:

  • lämna dina kontaktuppgifter vid beställningen av matavfallsinsamling (om du missade det kan du göra det via mina sidor).
  • vara tillgänglig under leveransdagen för att kunna ta emot kärlen för matavfall. Om du inte är det kan vi inte leverera dina kärl.
  • lämna över nyckel till miljörummet till vår entreprenör som levererar kärlen.

Det är olika bilar som hämtar olika sorters avfall. I de fall där kärlen står i ett låst miljörum behöver vi därför två separata nycklar för att tömma matavfall respektive restavfall.

Även de som tömmer kombitankar och slutna matavfallstankar behöver nycklar till låsta utrymmen.

Jag vill beställa hämtning av matavfall

Beställningsinformation

Det tar ungefär 4 veckor från att du gör din beställning till det att tjänsten är igång.

Matavfall hämtas via lastkaj, hiss, garage eller övrigt
Behållartyp 140-literskärl
Är det låst mellan matavfallet och sopbilen?
Behövs en nyckel /ett passerkort?
Behöver en portkod användas?
Önskas sorteringsaffischer (A3) i plastigt material
Behållartyp bottentömmande markbehållare
Önskas sorteringsaffischer (A3) i plastigt material
GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

Jag vill istället göra en intresseanmälan och få rådgivning om matavfallshämtning

Vill du ha hjälp att se vilket insamlingssystem för hämtning av matavfall som passar din verksamhet bäst? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig för en dialog.

GDPR

Jag har läst integritetspolicyn och godkänner att Stockholm Vatten och Avfall sparar mina kontaktuppgifter.

 

Matavfall i restauranger och storkök

Sortera matavfall i restaurang och storkök

I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.

Tekniska lösningar för matavfall

Det är obligatoriskt att sortera matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutiker. Här berättar vi vilka olika sorters abonnemang du kan välja mellan.

Matavfallskvarn till tank

Avfallskvarn är ur flera aspekter ett bra sätt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att hantera sitt matavfall.

Därför är det bra att sortera ut matavfall på matställen och i livsmedelsbutiker

Genom att matavfallssortera hjälper ni till att göra Stockholm klimatsmart. Det är obligatorisk att sortera matavfallet men ni kan även få ner era avfallskostnader.

Se alla artiklar inom det här ämnet