Till sidans huvudinnehåll

Konstnärlig utsmyckning mäter hur Stockholms miljö mår

bild Konstnärlig utsmyckning mäter hur Stockholms miljö mår

Du har kanske passerat dem varje dag, till och från jobbet, eller nyfiket betraktat dessa pelare under många års tid, utan att veta vad det är du ser?

Miljöobeliskerna på Strandvägen visar aktuell information om vatten- och luftkvaliteten i Stockholm. Vissa värden uppdateras så ofta som var 6:e minut. Under tiden sedan obeliskerna invigdes av kung Carl XVI Gustaf 1994, har flera förbättringar skett, till exempel har mängden kväve och fosfor som släpps ut från Stockholms avloppsreningsverk halverats. Nu pågår ett arbete med att minska dessa mängder med ytterligare cirka 40 procent.

Den största minskningen av utsläpp av kväve och fosfor genomfördes redan under 70-talet i samband med att kemisk fällning infördes vid avloppsreningsverken, vilket minskade tillförseln till Saltsjön från cirka 1000 till 100 ton per år. Ytterligare utbyggnad av avloppsreningsverken skedde under 90-talet för förbättrad fosforrening. Sedan dess har utsläppen under miljömonumentens livstid halverats. Nu pågår en stor ombyggnation av Henriksdals reningsverk och när den är klar kommer utsläppen att minska med ytterligare cirka 40 procent samtidigt som ett flertal andra typer av miljöstörande ämnen renas bort. Utbyggnaden av den framtida avloppsreningen är Stockholms största miljöprojekt.

- Det görs stora insatser för att förbättra miljön i Stockholm, och vi har kommit långt sedan obeliskerna invigdes, idag är både luft och vatten renare och utsläppen har minskat markant. Nu strävar vi efter ännu friskare vatten och renare luft, och på de uppgraderade obeliskerna kan stockholmarna följa tillståndet i staden i närapå realtid, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Aktuella värden om luft och vatten
Den som passerar miljöobeliskerna kan från den ena av de vågformade ljuspelarna som sträcker sig uppåt längs monumentet avläsa aktuell information om Stockholms vattenstatus. Här redovisas aktuella värden såsom Mälarens halter av kväve och fosfor, hur stora vattenflödena är från Mälarens till Saltsjön samt avloppsvattnets halter av kväve och fosfor både före som efter rening i Stockholms avloppsreningsverk. Från den andra obelisken visas värden på luftkvalitet så som mängden kväveoxid och kolmonoxid i luften, utsläpp av kväveoxider från trafiken samt vindhastigheten i Stockholm. Värden som uppdateras varje timme.

Kung Carl Gustaf som är initiativtagare och huvudsponsor till monumenten sa under sitt invigningstal för 28 år sedan att om alla ändrade på sin livsföring – bara lite grann – så skulle det bli en påtaglig förbättring. De förbättringar som uppnåtts beror dels på en effektivare avloppsrening, dels på en ökad medvetenhet om hur alla kan hjälpas åt att göra små förändringar som tillsammans gör stor skillnad.

Miljöobeliskerna är formgivna av Christopher Garney som var elev på Konstfack i Stockholm 1994.

Stockholms stad står värd för Stockholm H2O - ett helt nytt evenemang som rör klimat och vattenfrågor.
Evenemanget invigs den 26 augusti kl. 11:00. Den 26 augusti kl. 13.00 leder Fritte Frizon ett panelsamtal om Stockholms framtidsplaner gällande dricksvatten och framtidens avloppsrening samt om hur Östersjön mår tillsammans med utvalda experter från Stockholm Vatten och Avfall. Varmt välkomna till H2O på Strandvägen 26-28 augusti. www.stockholm-h2o.se