Grattis Skarpnäck och Micasa! Ni är bäst i staden på att samla in matavfall. Med matavfallsinsamling på 80 % av sina sophämtningsställen vinner Skarpnäck stadsdelsförvaltning förstapriset 2018 i kategorin ”Stadens stadsdelar och förvaltningar”. Micasa Fastigheter vinner för andra året i rad förstapriset i kategorin ”Kommunala fastighetsbolag” med matavfallsinsamling på 55 procent av sina 99 hämtställen.
Skarpnäck stadsdelsförvaltning har under flera års tid arbetat aktivt och långsiktigt för att införa matavfallsinsamling i sina verksamheter samtidigt som de även arbetar med att minska matsvinnet i sina förskolor. De är en förebild för alla oss andra i staden.
Åsa Örnevik och Monica Ödman tog emot priset för Skarpnäck i förskolan Solbacken syds kök tillsammans med några av förskolans barn. Åsa är miljö- och lokalhandläggare i stadsdelen och Monica är kock på Solbacken syd. Förutom att de sorterar ut förskolans matavfall använder de ekologiska produkter så långt det är möjligt i matlagningen. Idag använder Solbacken 65 procent ekologiska produkter i köket och 60 procent av maten de serverar är vegetarisk. Monica berättar:
– Vi har arbetat mycket med att minska matsvinnet parallellt. Genom att minska matsvinnet kan vi omfördela de pengar som annars bara hade gått till spillo till att köpa ekologiska produkter. När det gäller att äta vegetariskt upplever Monica att barnen är mycket mer fördomsfria än många vuxna. Det viktiga är ju att det smakar gott.
Micasa – vinnare i kategorin "Kommunala fastighetsbolag"
Även ett stort grattis till Micasa Fastigheter som vinner för andra året i rad. Marcus Wistrand, hållbarhetsansvarig och Annette Criborn, bostadsförvaltare, tog emot priset i deras lokaler i Husby.

– Vi är jättestolta, berättar Marcus. Vi tar emot priset å våra hyresgästers vägnar. I år har vi satsat extra mycket på att få igång matavfallssortering i de fastigheter där vi har direkthyresgäster. Tidigare år har vi fokuserat på att få igång våra större hyresgäster som är omsorgsboenden som drivs av stadsdelarna.
Annette som arbetat med införandet i de nya fastigheterna i år fyller i:
–Vi har både skickat ut brev till de boende och sedan knackat dörr och delat ut startpaket. Min erfarenhet är att de boende oftast vill vara med och sortera om de får möjlighet. Det blir dessutom lättare att komma igång när de kan ställa frågor direkt när vi knackar dörr.
Vi kan inte vila på lagrarna, arbetet fortsätter
Idag har 52 procent av stadens förvaltningars hämtställen matavfall och motsvarande siffra för de kommunala fastighetsbolagen är 27 procent.
– Vi har fortfarande ett stort arbete framför oss för att nå vårt gemensamma mål om 100 procent matavfallsinsamling i stadens verksamheter och bolag. För att nå det måste vi samarbeta och lära av varandra, menar Marita Söderqvist, chef för Projekt matavfall på Stockholm Vatten och Avfall.
Om priset:
2016 påbörjades tävlingen i matavfallsinsamling för stadens verksamheter och bolag. Vi i Stockholms stad har målet att ha 100 procent matavfallsinsamling i våra verksamheter år 2021. Tävlingens syfte är att uppmuntra och sporra stadens verksamheter att börja matavfallssortera i alla sina fastigheter. Matavfallet som samlas in går till biogödsel- och biogasproduktion och bidrar till det regionala kretsloppet.
Två kategorier i tävlingen
- Stadsdelsförvaltningar och förvaltningar med 20 eller fler hämtställen
- Kommunala fastighetsbolag
Priset lyfter det långsiktiga arbetet: Den verksamhet som har flest sophämtningsställen med matavfallshämtning i procent. Eftersom verksamheterna i de olika kategorierna har olika förutsättningar har vi valt att dela upp dem.
Topp tre i respektive kategori
- Skarpnäck: 80 % av hämtställena med matavfallsinsamling
- Spånga-Tensta: 74,4 %
- Älvsjö: 73,9 %
- Micasa: 55 %
- Familjebostäder: 50 %
- Svenska Bostäder: 40 %