Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Snart obligatorisk sortering för restauranger – kom igång redan nu

Cirka 50 procent av restaurangerna i Stockholm sorterar redan sitt matavfall och ser ett stort värde i det. Från och med 2021 blir det obligatoriskt i Stockholm, men det finns mycket att vinna på att komma igång redan nu.
Kom igång här

Över 50 procent av villakunderna matavfallssorterar. Snyggt jobbat!

Vilken stadsdel blir bäst för helåret 2020? Du som bor i villa kan tillsammans med dina grannar påverka resultatet för din stadsdel. Ska Rinkeby-Kista med sina grymma 68 procent bli bäst igen eller ska något annat område ta över ledningen? Skarpnäck är nästan ikapp med 67 procent av hushållen som sorterar.
Hur går det för dig och dina grannar?

Det luktar kräftfest

Kvällarna blir mörkare, luften lite svalare och vi samlas igen i slutet av sommaren för att äta kräftor tillsammans. När kalaset är över är det högar av kräftskal och andra rester kvar. Här är lite tips på vad du kan göra med dem. Dessutom får du tips på hur du undviker att det luktar allt för illa dagarna efter festen.
Sex rest-recept för kräftskivan

Börja sortera du också!

Ibland kan det kännas lite jobbigt att sortera. Tack alla stockholmare för att ni ändå sorterar era matrester! Du som inte kommit igång – Sortera dina skal och matrester du också, så omvandlas de till biogas och biogödsel. Biogas som driver bussar och sopbilar i länet. Biogödsel till böndernas odlingar.
Gör som Familjen Ström, Nova, Lennart och Leo

Här kan du lämna din fallfrukt

Fallfrukt väger mycket. I matavfallskärlet kan du lägga ett par påsar fallfrukt men kärlet får inte bli för tungt. Ta frukten istället till återvinningscentralen. Frukten rötas, precis som matavfallet, och omvandlas till miljövänligt drivmedel för bilar, bussar och sopbilar och ekologisk gödning till jord och skogsbruk.
Hitta inlämningsplats

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Till våra verksamhetskunder med anledning av Corona

Corona-pandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor.
Råd och kontakt

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Några snabba fakta

25 040
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2019
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil