Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Nu börjar 2022 års matavfallspåsar att delas ut till villakunderna

Varje vår delas en årsförbrukning av matavfallspåsar ut till alla villakunder som har matavfallsinsamling. I år börjar utdelningen i vissa områden redan i slutet av januari men merparten kommer att delas ut i mars och april.
Se när dina påsar kommer

2023 ska alla sortera ut matavfallet

Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi stockholmare skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.
Det här gäller

Det är redan obligatoriskt för restauranger

Den första januari blev det obligatoriskt i Stockholm för restauranger och andra verksamheter som serverar 25 portioner eller fler per dag att sortera ut sitt matavfall. Är du fastighetsägare som hyr ut lokaler till en sådan verksamhet har du också ett ansvar för att sorteringen kan genomföras. Här hittar du fakta kring vad som gäller.
Kom igång här

Majoriteten av villa- och radhusägarna har matavfallsinsamling

Stockholmare som bor i villa och radhus som har matavfallsinsamling är för första gången fler än de småhusägare som slänger allt hushållsavfall i samma kärl. Störst är förändringen i Hässelby-Vällingby där viljan att sortera ut matavfall har ökat med 12 procent de senaste två åren.
Kolla in hur det ser ut i din stadsdel

Bam. Börja sortera du också!

Dina matrester kan bli biogödsel, på samma åker som Daniels gamla fiskhuvud. Börja matavfallssortera. Dina matrester omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas som driver bussar och sopbilar i länet. Biogödsel till böndernas odlingar.
Gör som Daniel, Alexandra, Magnus och Mikael

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Några snabba fakta

25 806
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2021
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil