Låt matresterna få nytt liv

Beställa

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Fester med rester?

Sommaren är här med alla dess fester och grillkvällar. Brukar det bli mat över? Kanske räcker det till en matlåda eller restmåltid dagen därpå? Det som sen blir över sorterar du ut som matavfall – och då är du med och skapar ny matjord och biogas. Bra, eller hur!
Läs mer här

Stockholmsbryggeriet som sorterar matavfall och får biogas tillbaka

I en stad som jobbar för klimatsmarta lösningar finns det vissa strävsamma miljöhjältar som förtjänar att lyftas. Ett exempel är Nya Carnegiebryggeriet vars restprodukter från ölbryggningen omvandlas till biogas vilket sedan återvänds som bränsle för kommande brygder. Cirkeln är sluten och vinsterna är såväl ekonomiska som miljömässiga.
Läs mer här

Är du en pizzapendlare?

Sortera matresten är vår största matavfallssatsning i regionen någonsin. Stockholms läns kommuner gör en gemensam informationskampanj för att engagera dig som stockholmare att sortera ut dina matrester oavsett om du bor i regionen eller har din verksamhet här. Bor du i Stockholms stad så är det här hos oss du anmäler dig till matavfallsinsamling.
Läs mer om kampanjen

Så här gick det 2016

Insamlat matavfall 2016

I Stockholm lyckades vi förra året samla in 17 700 ton matavfall tillsammans med er stockholmare. Tack för ert engagemang! Vi kan dock bli ännu bättre om fler ansluter sig – både hushåll och verksamheter. 65 procent av matavfallet som vi samlar in idag kommer från verksamheter. Merparten av detta kommer från restauranger och storkök.

Några snabba fakta

17 700
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2016
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil