Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Sommartips för kärlet

På sommaren när värmen stiger kan dålig lukt uppstå i kärlen. Försök att ställa kärlen i skuggan om det är möjligt och passa på att spola av kärlet efter hämtningen vid behov. Här är lite fler tips för sommaren.
Tips för ditt matavfallskärl i sommar

Sommarfester med rester?

Sommaren är här med alla dess fester och grillkvällar. Brukar det bli mat över? Kanske räcker det till en matlåda eller restmåltid dagen därpå? Det som sen blir över sorterar du ut som matavfall – och då är du med och skapar ny matjord och biogas. Bra, eller hur!
Tips på resträtter

Börja sortera du också!

Ibland kan det kännas lite jobbigt att sortera. Tack alla stockholmare för att ni ändå sorterar era matrester! Du som inte kommit igång – Sortera dina skal och matrester du också, så omvandlas de till biogas och biogödsel. Biogas som driver bussar och sopbilar i länet. Biogödsel till böndernas odlingar.
Gör som Familjen Ström, Nova, Lennart och Leo

Behöver du tätare hämtning av matavfallskärlet i sommar?

På sommaren när det är som varmast kan du vilja tömma matavfallskärlet lite oftare. Därför kan du beställa varje-veckas-hämtning av ditt matavfall under juni till och med augusti till reducerat pris. Det kostar 50 kronor per extrahämtning men max 350 kronor för perioden.
Såhär beställer du

Till våra verksamhetskunder med anledning av Corona

Corona-pandemin slår hårt på Stockholms näringsliv. Därför vill Stockholm Vatten och Avfall erbjuda möjlighet till snabbare ändringar i avfallsabonnemang och lättnader i betalningsvillkor.
Råd och kontakt

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Snart obligatorisk sortering för restauranger – kom igång redan nu

Cirka 50 procent av restaurangerna i Stockholm sorterar redan sitt matavfall och ser ett stort värde i det. Från och med 2021 blir det obligatoriskt i Stockholm, men det finns mycket att vinna på att komma igång redan nu.
Kom igång här

Över 50 procent av villakunderna matavfallssorterar. Snyggt jobbat!

Vilken stadsdel blir bäst för helåret 2020? Du som bor i villa kan tillsammans med dina grannar påverka resultatet för din stadsdel. Ska Rinkeby-Kista med sina grymma 71 procent bli bäst igen eller ska något annat område ta över ledningen? Närmast efter ligger Skarpnäck med 66 procent av hushållen som sorterar.
Hur går det för dig och dina grannar?

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Några snabba fakta

25 040
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2019
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil