Till sidans huvudinnehåll

Låt matresterna få nytt liv

Beställ

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Den miljövänliga fruktpåsen

I flera delar av landet testas nu att använda matavfallspåsar som påsar för "frukt och grönt" i matbutiker. På så sätt minskar vi mängden plastpåsar och papperspåsen kan användas till matavfallet hemma i köket. Här i Stockholm testar vi detta upplägg tillsammans med Stora Coop i Bromma och Västberga.
Läs mer om försöket

Vad lämnar din middag efter sig?

Efter servera kommer sortera. Sortera dina skal och matrester du också, så omvandlas de med smart teknik till biogas och biogödsel. Idag slängs och bränns större delen av alla Stockholmares matrester i onödan. Det kan vi ändra på tillsammans.
Kom igång!

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Kalf & Hansen ser bara vinster i sin klimatsatsning

För restaurangkedjan Kalf & Hansen är det etthundra procent ekologiskt och noll procent svinn som gäller. Tanken på klimat och kvalitet genomsyrar allt. – Jag förstår inte varför inte fler tänker som vi. Det finns bara saker att vinna på det, säger Rune Kalf-Hansen.
Läs om deras satsning

Låt lägenhetshushållen börja sortera

Här får du veta hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Rinkeby-Kistas och Skarpnäcks villahushåll fortfarande bäst

Rinkeby-Kistas villakunder är fortfarande bäst i stan på matavfall. 67 procent av kunderna som bor i villa eller radhus i området har idag matavfallshämtning. Skarpnäck ligger hack i häl och där är de nu 61 procent som har hämtning av matavfallet enligt statistik från januari.
Hur går det för din stadsdel?

Några snabba fakta

23 680
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2018
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil