Låt matresterna få nytt liv

Beställa

Oavsett om du är villaägare, bostadsrättsförening, hyresvärd, restaurang eller kontor kan du beställa eller skicka in en intresseanmälan för matavfallshämtning här.

Sortera rätt

Det är enkelt att matavfallssortera. Är du osäker på vad som kan läggas i matavfallet och vad som ska läggas i vanliga soppåsen? Här hittar du svaren.

Kontakta oss

Här hittar du våra kontaktuppgifter. Behöver du beställa extrahämtning eller göra en reklamation kan du även logga in i vår e-tjänst högst upp på sidan.

Matresterna gör skillnad. Börja sortera!

Läs mer om hur du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening kommer igång med matavfallshämtning. Gör en intresseanmälan för att börja sortera matavfall i era fastigheter. Vi kontaktar sedan dig för dialog om bästa lösningen i dina fastigheter.
Hitta alla fakta här

Tipsa din fastighetsägare om matavfallsinsamling

Bor du i lägenhet och vill börja sortera ut dina matrester? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling med hjälp av vårt webbformulär.
Läs mer här

Vilket villaområde blir bäst i Stockholm på matavfall 2018?

Rinkeby-Kistas villakunder är fortfarande bäst i stan på att sortera ut sitt matavfall. 61,4 procent av kunderna som bor i villa eller radhus i området har idag matavfallshämtning. Skarpnäck knappar dock in och där är de nu 59 procent som har hämtning av matavfallet enligt statistik från september.
Kolla in hur det går i ditt område

Bidra till närproducerade pannkakssmetar

Driv bussar och odlingar med dina morotsskal. Hela 40 % av det som hamnar i din soppåse kan användas till vettigare saker. Smart teknik kan omvandla morotsskal och bortglömda pastarester till biogas åt bussar och biogödsel till lokala odlingar. Det enda vi saknar är fler som sorterar. Så, välkommen att börja du också!
Tips för att komma igång

Lämna fallfrukt på återvinningscentralen

Har du fruktträd? Fallfrukt väger mycket och matavfallskärlet blir för tungt för sophämtningspersonalen om det är större mängder. Lämna därför din fallfrukt på återvinningscentralen. Nu finns särskilda containrar för fallfrukt på våra återvinningscentraler. Frukten precis som matavfallet rötas till biogas och biogödsel – ett miljövänligt drivmedel och näring till åkermark.
Läs mer här

Skolinformation om matavfall

På vår skolwebb finner du pedagogiskt material om vatten, avlopp och avfall. Där hittar du även ett par filmer om matavfall som vänder sig till låg- och mellanstadiet. Filmerna handlar om hur vi kan slänga mindre mat och vad som händer med matresterna när vi sorterar ut dem.
Besök vår skolwebb

Vi ansvarar för tömningen av fettavskiljare

I oktober 2017 tog Stockholm Vatten och Avfall över tömningen av fettavskiljare. Tidigare har tömning av fettavskiljare utförts av valfri entreprenörer som godkänts av oss. Här kan du läsa om vad det innebär för dig som kund.
Läs mer här

Så här gick det 2017

Insamlat matavfall 2017

I Stockholm lyckades vi samla in 19 700 ton matavfall tillsammans med er stockholmare under 2017. Tack för ert engagemang! Vi kan dock bli ännu bättre om fler ansluter sig – både hushåll och verksamheter. 65 procent av matavfallet som vi samlar in idag kommer från verksamheter. Merparten av detta kommer från restauranger och storkök.

Några snabba fakta

19 700
ton matavfall
samlades in i Stockholm 2017
35 %
av matresterna
slänger vi i onödan
3 000
personers matavfall
driver 1 buss och 5 sopbilar ett år
5 kg
matavfall
driver en bil 1 mil