Till sidans huvudinnehåll

Henrik Myringer, automationsingenjör

För fem år sedan var automationsingenjören Henrik Myringer konsult på Stockholm Vatten och Avfall. Han tyckte att stämningen på arbetsplatsen var så trevlig, och processerna han arbetade med så intressanta, att han sökte jobb på bolaget när en lämplig tjänst kom ut.

Jag gillar att arbetet på Henriksdals reningsverk är väldigt konkret, berättar Henrik. Som konsult var jag med i konstruktionsfasen men inte i de slutliga delarna. Här är jag delaktig hela vägen, från kravställning till projektering och sedan programmering och driftsättning. Dessutom får jag vara med i det dagliga arbetet på reningsverket och hantera akuta grejer som uppstår. Det är omväxlande och verklighetsnära – vilket passar mig bra.

En automationsingenjör på Stockholm Vatten och Avfall håller på med programmering av styrsystem, elkonstruktion och driftsättning av processdelar, vilket inkluderar parametrering av instrument och frekvensomriktare till exempel, berättar Henrik.

Jag granskar även underlag som kommer från andra konstruktörer och leder entreprenörer, exempelvis elektriker, som är hos oss och arbetar. Man kan säga att jag jobbar med hela kedjan, från instrument i fält till att operatörerna ser rätt saker när de jobbar i kontrollrummet. Sedan har vi också en del IT-system och nätverk, så det är verkligen ett brett arbete.

Automationsingenjör kan man bli på flera sätt. Henrik är civilingenjör i elektroteknik från KTH, men det finns flera typer av automationsutbildningar, och man kan även jobba sig in om man kommer från el- eller instrumentsidan.

För mig som gillar att lösa tekniska problem är det ett perfekt jobb! Och på Stockholm Vatten och Avfall finns det stora möjligheter att göra mycket själv, vilket gör jobbet stimulerande och omväxlande.

Ett närbesläktat jobb är automationstekniker. På Stockholm Vatten och Avfall finns automationstekniker lite överallt i verksamheten; de kopplar och felsöker i pumpstationer och tryckstegringsstationer, de ställer in instrument i vattenverken och de gör ändringar i kod i avloppsreningsverken.

Automationstekniker är ännu mer operativa och ute i fält än vad jag är, förklarar Henrik. De gör planerade och akuta arbeten varvat med förebyggande ronderingar. Massor av spännande!

Henrik trivs med att avloppsreningsverksamheten är en förhållandevis liten och informell organisation. Han känner alla och vet alltid vem han ska prata med om olika saker.

Det är korta beslutsvägar på bolaget också vilket jag uppskattar, och bra förmåner! Det finns gym och träningsmöjligheter på jobbet, och friskvårdsbidrag. Jag gillar också att det är flexibelt, jag jobbar en del hemma till exempel.