Till sidans huvudinnehåll

Krav på företag att registrera farligt avfall

Sverige behöver ha bättre kontroll på farliga avfall. Därför skärps nu kraven på att företag och verksamheter ska rapportera uppgifter om farliga avfall till ett nytt avfallsregister. Registrering sker hos Naturvårdsverket och berör alla verksamheter som hanterar farligt avfall från 1 november 2020.

Nästan alla verksamheter använder någon form av produkter som klassas som farligt avfall så som elektronik, ljuskällor och lysrör. Farligt avfall kräver säker hantering eftersom det kan vara brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö. Till farligt avfall räknas allt som kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt.

Från 1 november 2020 ska företagare alltid kontakta personal på återvinningscentralen innan inlämning för att få avfallet registrerat. Företag har endast tillstånd att lämna följande slags farligt avfall på Stockholms återvinningscentraler:

  • impregnerat trä
  • batterier och bilbatterier
  • elavfall – elektronik, tv/monitorer, ljuskällor, lysrör, kyl/frys och vitvaror

För övrigt farligt avfall hänvisas du till avfallsanläggningar som tar emot sådant avfall från företag. Vill du göra det enkelt anlitar du ett godkänt företag som hämtar upp ditt farliga avfall direkt vid din verksamhet och som sedan transporterar det till återvinning på en behandlingsanläggning.

EU skärper kraven

EU-länderna behöver i högre grad ställa om till en cirkulär ekonomi. Därför har medlemsländerna beslutat om gemensamma åtgärder, bland annat för minskade avfallsmängder och höjda ambitioner när det gäller avfallshantering och materialåtervinning och säkerställa en korrekt hantering av farligt avfall. Det har inte funnits tillräcklig information om hur farligt avfall hanteras därför har EU-länderna beslutat att stärka systemen för registrering och spårbarhet genom att länderna inrättar elektroniska register för farligt avfall.

Mer information om registrering finns hos Naturvårdsverket.