Till sidans huvudinnehåll

Serveringsställen ska erbjuda sortering för sina gäster

Om er restaurang säljer mat eller dryck i förpackningar ska gästerna kunna sortera ut det förpackningsavfall som blir kvar när de ätit.

Det här gäller restauranger där gästen kan äta eller dricka på plats. Förpackningarna ska sorteras ut i separata material. Har ni bara förpackningar i ett materialslag så behöver ni bara erbjuda sortering av det materialet.

Det här kravet gäller inte om gästen endast kan ta med sig maten (take-away). Kravet gäller inte heller serveringsställen utan sittplats som till exempel food trucks, kaffevagnar och liknande mobila serveringsställen. 

Du hittar mer information på naturvardsverket.se

Matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutik

Regler för förpackat matavfall från livsmedelsbutik

Från 1 januari 2024 är det inte tillåtet att slänga förpackat matavfall i restavfallet. Förpackningen och matavfallet ska separeras och återvinnas var för sig.

Instruktioner för matavfallssortering i restauranger och storkök

Här kan du läsa hur du sorterar matavfall i restaurangkök och livsmedelsverksamheter.

Tekniska lösningar för matavfall

Det är obligatoriskt att sortera matavfall i restaurang, storkök och livsmedelsbutiker. I restauranger eller matbutiker passar vissa typer av hämtsystem för matavfall bättre än andra. Du kan välja på dessa tre system.

Matavfallskvarn till tank

Avfallskvarn är ur flera aspekter ett bra sätt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att hantera sitt matavfall.

Så gör matavfall skillnad i restauranger och butiker

I Stockholm är det obligatoriskt för restauranger, storkök och livsmedelsbutiker att sortera matavfall. När ni gör det blir resterna till biogas och biogödsel – en insats som både minskar kostnader och stärker stadens

Se alla artiklar inom det här ämnet