Till sidans huvudinnehåll

Närsorterat – lösningar för gemensam insamling

I områden där husen ligger tätt, såsom radhus eller villor med små tomter, kan det vara svårt att ha individuella kärl för avfallssortering. Begränsad yta framför husen eller smala gator kan göra det svårt att placera sopkärlen på ett sätt som är både praktiskt och godkänt för sophämtarnas arbetsmiljö.

Bakgrund

Under 2026 kommer insamlingen av avfall för villakunder att förändras. Vi kommer att hämta förpackningar hemma på tomten. Tjänsten kommer att heta Närsorterat. Standardlösningen innebär att varje villa-/radhusägare får tre tvåfackskärl och en behållare för metallförpackningar:

  • Mat- och restavfall (vanliga soppåsen). 
  • Plast- och pappersförpackningar. 
  • Färgat och ofärgat glas. 
  • Behållare för metallförpackningar.  

 Läs mer om Närsorterat här.

Gemensam avfallslösning

I trängre områden kan alternativa lösningar behövas. En lösning är att flera hushåll går samman och skapar en gemensam avfallslösning. Istället för att varje fastighet har egna kärl kan större, gemensamma behållare användas. Detta kan förbättra hanteringen av källsorterat avfall och underlätta sophämtning i områden med begränsat utrymme.

Förutsättningar:

  • Tillgång till mark där den gemensamma lösningen kan placeras.
  • En juridisk part* som tecknar avtal med Stockholm Vatten och Avfall då vi inte kan teckna abonnemang med flera fastighetsägare om en gemensamhetslösning som inkluderar fler än 2 fastigheter.

* Den juridiska parten kan vara en samfällighet, bostadsrättsförening, ekonomisk förening eller ett aktiebolag.

Den vanligaste lösningen är att man bildar en samfällighet eller ett befintligt anläggningsbeslut kompletteras. Men även bostadsrättföreningar eller ekonomiska föreningar kan fungera.

Anpassning efter områdets behov: Den gemensamma lösningen utformas utifrån lokala förutsättningar. Avfallet samlas oftast in med kärl eller markbehållare, beroende på platsens möjligheter. Kärllösningar kan inkludera kärlskåp, miljöbodar eller andra ytor.

Samma regler som för flerbostadshus

När ni skapat en juridisk part följer ni samma regler och taxa som flerbostadshus för förpackningsinsamlingen. Kunder med gemensamhetslösning likställs alltså med flerbostadshus och omfattas av en maxtaxa. Ni kommer därmed få bidrag för insamlingen efter anmälan.

Ni kan fritt välja leverantör av själva utrustningen eller ombyggnationen som krävs. Ni bekostar själva detta.

För insamling av förpackningar finns flera godkända leverantörer, som du hittar i länklistan nedan. Ni tecknar avtal med någon av dem. De kan hjälpa till att dimensionera och även installera en fungerande lösning.

Du beställer tjänsten direkt av leverantören. Hämtning av rest- och matavfall beställs av oss på Stockholm Vatten och Avfall.

Att tänka på

Önskar ni bilda en samfällighet eller göra förändringar i en samfällighets anläggningsbeslut behöver ni anmäla det till Lantmäterimyndigheten i Stockholms kommun. Se länk i länklistan.

Vid gemensamhetslösningar kan det ofta krävas bygglov. Ni ansöker om det hos stadsbyggnadskontoret. Se länk i länklistan.

Tänk på att dessa processer kan ta tid på grund av handläggningstider. Börja därför i god tid med planeringen. 

Om ni tror att en gemensamhetslösning är relevant för ert område istället för kärl till varje hus, kontakta gärna oss för rådgivning via kund@svoa.se

Information till befintliga gemensamhetslösningar för rest- och matavfall

Har ni redan en gemensam lösning för rest- och matavfall? Då kan ni likställas med flerbostadshus för förpackningar utifrån avfallstaxan. Ni kommer därmed kunna ansöka om bidrag för insamlingen av förpackningar. Ni beställer insamlingen direkt av leverantören. I länklistan hittar du godkända leverantörer för hämtning av förpackningar.

Ni ansvarar själva för investeringen för eventuell byggnation av gemensamhetslösning.