Till sidans huvudinnehåll

Vattenmätare och avläsning

Vattenmätare och avläsning

Så här läser du av din vattenmätare

sa-har-laser-du-av-din-vattenmatare1063
Så här läser du av din vattenmätare
 1. Följ den blå pilen

  Dörren till rummet där vattenmätaren finns är märkt med den blå pilen och vattenmätarmärket som du ser på bilden.

  Följ pilarna och där vattenmätarmärket sitter finns vattenmätaren. Vattenmätaren kan finnas i tvättstuga, soprum, undercentral, panncentral eller i privata källarförråd.

 2. Mätarplatsen

  Bilden visar en mätarplats med vattenmätaren och avstängningskranar på vardera sida. Ta till vana att vrida lite på kranarna ibland, då håller de längre och du slipper riskera att de går sönder den dagen du väl behöver vrida på dem.

 3. Vattenmätarställning

  Här är en vattenmätare med locket uppfällt. På bilden nedan ser du vattenmätarnumret 270504. Här kan man läsa av på mätarställningen att förbrukningen uppgår till 4 706 kubikmeter. Det är de siffrorna som du ska rapportera in till oss.

 4. Spåra intern läcka

  I mitten på vattenmätaren sitter ett svart kugghjul. Om allt vatten i fastigheten är avstängt ska kugghjulet inte snurra. Om du misstänker en läcka på fastighetens ledningsnät kan du felsöka genom att stänga av allt vatten och kontrollera att det svarta kugghjulet inte rör sig.

  Misstänker du att kranen för ingående vatten (innan mätaren) inte tätar, kan du stänga den och prova att sätta på en kran i närheten. Om det svarta hjulet på mätaren snurrar så är inte kranen helt stängd och alltså inte tät.

Senast uppdaterad:

Olika sätt att rapportera mätarställning

Senast uppdaterad:

Byte av vattenmätare

Senast uppdaterad:

Placering och ansvar för mätaren

Senast uppdaterad:

Fjärravläsning och fjärrövervakning

Senast uppdaterad: