Stockholmarna får idag sitt dricksvatten från Mälaren och det renade avloppsvattnet släpps ut i den del av Östersjön som kallas för Saltsjön. Regelbundet tas prover i Mälaren, på vattenverken, på ledningsnätet och hos våra kunder.
Varje år tas cirka 1 100 vattenprover i Stockholm och Huddinge.
För att säkerställa god dricksvattenkvalitet finns Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) som alla dricksvattenproducenter måste följa. Föreskrifterna ställer krav på bland annat hur dricksvattnet ska beredas och kvalitetssäkras.
Stockholm Vatten tar prover och analyserar kontinuerligt förekomst av eventuella föroreningar i vatten från Mälaren och dricksvattnet ute i tappkranen hos konsumenterna, däribland perfluorerade ämnen tex. PFOS.
Granskningen av resultaten visar att dessa ämnen inte i något avseende utgör något hälsoproblem vid användning av vattnet till matlagning och dryck. Vi klarar med god marginal Livsmedelsverkets åtgärdsgräns som är på 90 nanogram/liter. Vid den senaste provtagning var halten av de elva viktigaste PFAA-ämnena (på engelska PFAA, på svenska PFAS), enligt Livsmedelsverket, i vatten från Mälaren samt dricksvatten från konsument i staden, mindre än en tiondel av åtgärdsgränsen och mindre än en hundradel av livsmedelsverkets hälsobaserade riktvärde på 900 nanogram/liter (TDI, Tolerabelt Dagligt Intag).
Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet, Karin Norström, (Filosofie doktor), ligger de bakgrundshalter som är normala för Sverige och Europa på 0,5-10 nanogram/liter, dessa nivåer är vad man får räkna med finns i vatten och det innebär att halter inom det spannet inte är påverkade av någon specifik källa.
Stockholm Vatten kommer fortsättningsvis kontrollera PFAA – ämnen trots att halterna är så låga att de inte innebär någon hälsorisk. De som får vatten från Stockholm Vatten behöver inte vara oroliga. Vi levererar vatten till Stockholm, Huddinge, Nacka, Lidingö, Tyresö, Haninge, Salem, Botkyrka, Strängnäs, Nynäshamn, Ekerö och Värmdö.