Mindre metaller till reningsverk
Stockholm Vatten och Avfall är ägare och driftare av större delen av ledningsnätet i Stockholm och Huddinge.
Våra avloppsreningsverk är Revaq-certifierade* och arbetar uppströms avloppsreningsverken för att minska inkommande mängd föroreningar.
En viktig källa till föroreningar i inkommande vatten till reningsverken är våra egna rensningar i ledningsnätet. Vid problem med igensättningar av till exempel.sediment, luckras de upp genom spolning med högtryck varefter sediment och spolvatten sugs upp i spolbilen för att sedimentera. Efter sedimentation släpps vattenfasen tillbaka till ledningsnätet. Sedimentet körs därefter till en deponi på Högbytorp.
Sedimenten i ledningsnätet innehåller ofta höga halter av metaller vilket även visar sig i vattenfasen. Analyser av vattenfasen har visat höga halter av metaller som till övervägande del är partikelbundna. De metallhalter som vattenfasen visade sig innehålla ligger långt över våra varningsvärden och skulle aldrig accepteras från en industri.
I samband med rensningar i ledningsnätet kan man se att metallhalterna ökar i reningsverkens slam. Exempelvis kom det vid ett större ledningsnätsarbeteför några år sedan in mellan 50-60 kg extra bly. Det kan ses i förhållande till industrins årliga bidrag på cirka 5 kg per år.
Säker spolning
Med den nu framtagna metoden tillsätts polymer direkt i spolbilen och avskiljer 95-99 % av metallerna i vattenfasen.
Polymertillsats direkt i spolbilen gör det möjligt att rena vattnet direkt på plats. Det minskar på så sätt mängden inkommande metaller till reningsverken.
Eftersom metoden också visat sig vara praktiskt användbar och kostnaden acceptabel, så använder vi den nu i de områden där sediment i ledningsnätet riskerar vara förorenat.
Hur går det till?
En slang från polymerblandning i en integrerad tank i en spolbil eller extern cipaxtank ansluts till spolbilens sugslang för att få rätt dosering och omblandning. En sedimentationstid på 20 min till en halvtimme i spolbilen krävs för en bra avskiljning. Vattenfasen kan sedan släppas tillbaka till ledningsnätet. Koncentrationen av polymer bör inte överstiga 0,2 %. En viss överdosering av blandningen är inget som ger någon negativ påverkan. En mycket kraftig överdosering kan ge tillfälliga klumpbildningar i ledningsnätet. För lite polymer kan leda till dålig sedimentering.
Deltagare i projektet och kontaktuppgifter
Stockholm Vatten och Avfall
Pia Dromberg, pia.dromberg@svoa.se, +46 (0) 8 52212247
Thomas Ohlson, thomas.ohlson@svoa.se, +46 (0) 8 52213182
Emma Lilliesköld, emma.lilliesköld@fortifikationsverket.se, +46 (0) 10 44 44 830
Polymore
Fredrik Mannström, fredrik@polymore.se, +46 (0)171 66 72 71
Kemira
Jarl Söderholm, jarl.soderholm@kemira.com, +46 (0)737-10 19 62
Brenntag Nordic
Hjalmar Loeb, hjalmar.loeb@brenntag-nordic.com, +46 (0) 8 544 70 756