Bilvårdsverksamheter och garage är källor till bland annat olja och metaller. För att minska dessa utsläpp till avloppsnätet och senare även till sjö och hav, har vi utarbetat riktlinjer för utsläppen.
Bilvårdsverksamheter och garage är källor till bland annat olja och metaller. För att minska dessa utsläpp till avloppsnätet och senare även till sjö och hav, har vi utarbetat riktlinjer för utsläppen.
Det effektivaste sättet att minska utsläpp av miljöpåverkande ämnen är att ha en avloppslös verksamhet. Om det inte går har vi i våra riktlinjer ” Krav på miljöskyddsåtgärder vid bilvårdsanläggningar” information om när vi ställer krav på oljeavskiljare och vilka krav det finns på skötsel av den.
För fordonstvättar gäller även ”Riktlinjer för utsläpp till avlopp från fordonstvättar”.
Utifrån de krav som ställs i dessa riktlinjer delas fordonstvättarna in efter antal tvättar i stora, små eller övriga anläggningar. Riktlinjerna redogör för vilken tillförsel av metaller och olja som Stockholm Vatten och Avfall accepterar för personbilar respektive lastbil, buss eller annat vägfordon.
För verksamheter med utsläpp till avloppsnätet ställs från och med 2018 kravet att verksamhetens kemikalier ska redovisas i vårt webbprogram, Envomap (KemInvent), som verksamhetsutövaren får en inloggning till. Det nya webbprogrammet är skapat för att underlätta arbetet både för verksamhetsutövaren och för oss på Stockholm Vatten och Avfall. I samband med inmatningarna kommer programmet att hjälpa till med att fylla i ämnesnamn och farokoder samt söka i de olika begränsningsdatabaserna.
För information om inloggning till systemet kontakta industri@svoa.se
Kraven på provtagning varierar beroende på verksamhetens storlek. Läs ”Riktlinjer för fordonstvättar” för att se vad som gäller för olika verksamheter.
Resultat av provtagningen ska sammanställas i en rapport som senast den 31 maj varje år redovisas till Stockholm Vatten och Avfall och kommunens miljökontor. I riktlinjen framgår vad rapporten måste innehålla.
Ett parkeringshus som har parkeringsplan utan tak gäller krav på att det planet kopplas till dagvattennätet med en separat oljeavskiljare från övriga plan under tak där vatten leds via oljeavskiljare till spillvattennätet.
Mer information om garage med golvbrunn finns i ”Riktlinjer för garage”.
Golvskurvatten från många verkstäder innehåller ofta höga halter tungmetaller, som t.ex. zink, bly, kadmium, krom och koppar. Reningsverken är inte byggda för att ta hand om dessa utan de följer med det renade vattnet ut i naturen eller blir kvar i rötslammet. Vår målsättning är att kunna använda rötslammet, restprodukten vid avloppsrening, som gödningsmedel på åkermark. Det kräver att slammet håller hög kvalitet och att det inte innehåller förhöjda halter av tungmetaller.
Riktlinjerna vänder sig i första hand till verksamheter med särskilt smutsiga golv, så som mekaniska verkstäder, bilverkstäder, gummiverkstäder, metallarbetande verkstäder, tryckerier med mera. Riktlinjerna redogör för vilka krav vi ställer på halter, innehåll och tillförsel från golvskurvatten samt råd om hur golvstädning ska ske för att minska föroreningshalten.
Ett alternativ till att följa riktlinjerna är att se till att allt golvskurvatten tas om hand för extern behandling.
I ansvaret ingår även den reningsutrustning som behövs för att avloppsvattnet ska hålla en kvalitet som överensstämmer med våra riktlinjer. En vanlig typ av reningsutrustning som finns i anslutning till bilvårdsanläggningar och garage är en slam- och oljeavskiljare.
Ansvaret mot VA-huvudmannen kan inte avtalas bort till en hyresgäst, exempelvis en inhyrd bilverkstad, utan ligger alltid på den som skrivit på avtalet med Stockholm Vatten och Avfall. Det är därför viktigt att säkerhetsställa att slam- och oljeavskiljaren sköts korrekt även om någon annan får ansvaret skötsel av utrustningen.
Den som står för avtalet bör alltid begära in besiktnings- och tömningsprotokoll från den som driftar utrustningen för att säkerhetsställa att slam- och oljeavskiljarens funktion och skötsel fungerar.
För information och frågor kontakta industri@svoa.se