Mobil sopsug kan väljas vid nybyggnation eller i fastigheter där det är svårt att anordna annan sophämtning som är godkänd ur arbetsmiljösynpunkt, till exempel i innerstaden.
Mobil sopsug är en stor investering för fastighetsägaren då omfattande ombyggnation och schaktarbete krävs. Källsortering av förpackningar, tidningar och mat är möjligt i sopsugssystem. Systemet är dock känsligt för skrymmande avfall. Vid hämtning uppstår visst buller som kan uppfattas som störande.
Har ni mobil sopsug bör ni kontakta trafikkontoret och ansöka om lastplats vid angöringsplatsen för att underlätta tömning av hushållsavfallet.
Fördelar
Fördelarna är dock flera. Hämtfordon behöver inte åka in i på gårdar och i trånga områden, utan kan tömma avfall från flera fastigheter från en central hämtplats vilket även minimerar transportbehovet. Ingen behöver komma i kontakt med avfallet och man slipper soprum med lukt och nedsmutsning.
Sopnedkasten placeras i trapphus eller på gård. Avfallet lagras tillfälligt i en sluten tank. Sopbilen ansluter till så kallad dockningsstationer som finns på fasaden eller i gatan och med fordonets vakuumsug transporteras avfallet till bilen.
Teknik
Tankar finns i storlekar från 1-8 kubik. 15-20 lägenheter kan dela på en tank.
Det finns olika tekniska lösningar för tankarna. En skruvtank används vanligtvis i nyproduktion. Den kostar mer men är mer driftsäkert. En sådan tank kan kopplas till en stationär sopsugsterminal. En vakuumtank måste däremot sugas med vakuum och kan därför inte kopplas in i ett stationärt system.
Föreskrifter och bestämmelser
Föreskrifter och bestämmelser förändras med tiden och den hämtning som är godkänd idag kan komma att behöva ändras. Alla förändringar i sophämtningen måste godkännas av Stockholm Vatten och Avfall.
Fastighetsägaren ansvarar för att anordna och underhålla utrymmen och utrustning som krävs för fungerande hämtning. Ansvaret kan i avtal skrivas över till nyttjanderättshavare. Fastighetsägaren ansvarar för snöröjning och halkbekämpning på den egna fastigheten.
Det är fastighetsägarens ansvar att söka eventuella bygglov och markupplåtelser för avfallsutrymmen.
Särskilda villkor
- Anläggningen måste utformas för att klara stadens rekommendationer om hämtningsintervall och tömningstid. Tömning får ske högst två gånger per vecka och tömningen får ta max 15 minuter. Detta för att minimera bullerstörningar.
- Fastighetsägare ska hålla dockningspunkten isfri och funktionell.
- Avgift debiteras efter tankens volym, beräknad med 75 % fyllnadsgrad.
Hämtfordonets angörningsplats
- Transportväg måste ha bärighet BK II.
- Avståndet mellan dockningspunkten och fordonets angörningsplats får vara högst 5 meter.
- Gata och eventuell vändplan för angöring av hämtställen ska ges utrymme och bärighet för trafik med tunga fordon.
- Ansökan om tillstånd för parkeringsförbud vid tömningsplats görs hos Trafikkontorets tillståndsavdelning. Deras handläggningstid är 4 veckor och detta måste vara klart innan vi kan starta hämtningen.
- Backning får endast förekomma i samband med vändning på därför avsedd yta.