Ledningarna för vatten- och avlopp i Atlasgatan, Völundsgatan och Atlastäppan ska läggas om och renoveras då vissa av ledningarna är mer än 90 år gamla. Arbetena är nödvändiga för att säkra vattenkvaliteten och trygga avloppshanteringen för framtiden.
Där det är möjligt kommer vi att använda oss av renoveringsmetoder som gör att vi inte behöver gräva i gatan, men för att byta ut ledningarna krävs ändå att vi gräver i Völundsgatan och Atlastäppan samt delar av Atlasgatan.
Arbetet kommer att innebära störningar i form av stundtals förhöjda ljudnivåer samt att ha en påverkan på framkomligheten, och innebär att vi i vissa fall behöver ta en del parkeringsplatser i området i anspråk.
För att minska störningarna kommer arbetet därför att utföras i etapper.
Etapp 1: Är klar och Völundsgatan norra är nu färdigställd.
Etapp 2: Atlasgatan västra, mellan Völundsgatan och Vulcanusgatan samt arbeten i parken Atlastäppan färdigställs innan årets slut 2020. Eftersom återplantering av träd och gräsytor inte kan ske vid kallt väder, kommer parkmiljön att vara återställd till ursprungligt skick sommaren 2021.
Etapp 3: Sträcker sig från januari 2021 till mars 2021 då arbete sker vid Völundsgatan södra.
Etapp 4: Sträcker sig från mars 2021 till juli 2021 då arbete sker vid Atlasgatan östra, mellan Völundsgatan och Torsgatan.
Sammantaget beräknas hela arbetet att pågå till och med juli 2021.
I januari 2019 startade arbetet med att lägga nya avloppsledningar vid Kungsholms hamnplan och Norr Mälarstrand, varför det under en tid varit och fortfarande är, begränsad framkomlighet vid strandpromenaden i området.
Arbetet är en del av projektet med att sänka ner nya avloppsledningar tvärs över Riddarfjärden mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, något som planeras att vara klart till årsskiftet 2020/2021.
Status just nu:
Det senaste arbetet som vi har gjort i området vid Norr Mälarstrand, är att återställa gångbanan och förbereda trädgropar i området för att kunna plantera nya träd utanför Kungsholms hamnplan 2. Ledningsarbetet som inneburit grävarbeten vid Norr Mälarstrand har fortsatt under hösten 2020, vilket medfört begränsad framkomlighet.
Till årsskiftet 2020/2021 planerar vi att ha avlägsnat byggetableringen och återställt området som vi arbetat vid. I samband med återställandet återlämnar vi även de parkeringsplatser som vi tagit i anspråk.
Slutligen kommer vi att under våren 2021 att utföra trafikmålningsarbeten som innefattar målning av cykelbana och vägmarkeringar vid Norr Mälarstrand.
Nya ledningar för dricksvatten läggs vid Södra Fiskartorpsvägen och Planterhagsvägen i området för Uggleviken.
Vattenledningarna kommer att läggas vid Södra Fiskartorpsvägen (från strax söder om Storängsvägen, ned till cirka 250 meter norr om Lidingövägen). Samt vid Planterhagsvägen, från Södra Fiskartorpsvägen och cirka 200 meter norrut.
Vi renoverar nu vatten- och avloppsledningar på Lövholmsvägen, gatunummer 60-88 samt på Fågelsångsvägen, gatunummer 1-17.
Under projektets gång kommer ett antal punktgropar behöva grävas upp för att kunna genomföra arbetet. Vi kommer att i så stor utsträckning som möjligt genomföra arbetet via en så kallad schaktfri metod.
För att trygga framtidens dricksvattenförsörjning behöver vi nu byta ut en vattenledning i Svedalavägen.
Arbetet innebär att vi behöver gräva i marken, varför framkomligheten vid Svedalavägen/Ystadsvägen kommer att vara begränsad under arbetets gång. Vi behöver även utföra sprängningsarbeten i projektet, då vi på en del av sträckan behöver ta bort berg i samband med ledningsbytet.
Vi strävar hela tiden efter att minska störningarna, och ber om överseende med eventuella olägenheter som arbetena orsakar.
Status just nu:
Arbetet är slutfört och vi har utfört en provisorisk återställning av de ytor som påverkats av arbetet. Därmed ska inga hinder finnas för gående eller övrig trafik i omådet. En permanent återställning planeras att utföras under våren 2021. Själva återställningen tar inte mer än några dagar.
Vid frågor om projektet, kontakta SVOA:s projektledare (se ovan) eller SVOA:s byggledare, Sonny Boustedt på: 08-522 120 00.
Sedan våren 2019 renoverar vi Nybohovsreservoaren, i vardagligt tal kallat Trekantens vattentorn. Arbetet gör vi för att säkra framtidens vattenförsörjning. Arbetet sker i etapper fram till 2024.
Närmare information om projektet ligger under sidan för: Utvecklingsprojekt.
I samband med utbyggnaden av tunnelbanedepån i Högdalens industriområde, lägger vi nu om ledningar i marken i Kvicksundsvägen.
För att förbereda för utbyggnaden av depån och Stockholms nya tunnelbana, utför vi nu spräng/gräv samt borrningsarbeten i området, där trafiken inte kommer att bli påverkad av arbetet.
Läs mer om depåutbyggnaden och den nya tunnelbanan på: nyatunnelbanan.sll.se/sv/depa-arbeten.
Sicklaanläggningen är en del av Henriksdals reningsverk och ligger till största delen insprängt i berget under Hammarbybacken. Den befintliga anläggningen ska byggas till och kompletteras med ytterligare ett helt nytt reningsverk. Totalt ska vi spränga ut cirka 530 000 m³ fast berg för en ny anläggning som ska rymma grovrening och sandfång samt försedimentering.
Arbetet kommer att pågå under sex år samtidigt som verksamheten pågår som vanligt i reningsverket. Skistars anläggning i Hammarbybacken är öppen under hela byggtiden. En av nedfarterna, Hemsedalsbacken, är dock avstängd fram till hösten 2020. Skidliften och övriga nedfarter är öppna som vanligt under skidsäsongen.
Du som vistas i området märker av våra arbeten när vi borrar och spränger, dels i form av ljud och dels i form av spränggaser (som kan märkas som ett "dammoln" och lukt som snabbt späds ut i luften och bedöms vara ofarliga för hälsan). Du kan anmäla dig till en avisering ca 30 minuter före varje sprängning.
Läs mer om Stockholms framtida avloppsrening: http://svoa.se/sfa
De vatten- och avloppsledningar som i dag ligger i Ranhammarsvägen är i dåligt skick och behöver därför renoveras. Renoveringsarbetet startade 2019 och kommer på grund av förseningar i projektet, att pågå fram till och med våren 2021. Arbetet som utförs i etapper, innebär att vi behöver gräva på den östra sidan av Ranhammarsvägen.
I samband med att vi renoverar en pumpstation vid Hemslöjdsvägen 11, behöver vi under byggtiden spärra av området för att utföra mindre grävarbeten. Arbetet görs för att säkra avloppskapaciteten i området.
I samband med Stockholms Stads upprustning av Hässelby Torg, kommer vi att renovera vattenledningarna som går under marken på torget. Arbetet innebär att vi på vissa ställen behöver gräva i marken för att komma åt ledningar och serviser.
Renoveringsarbetet planeras att starta i slutet av oktober 2020 och beräknas att pågå fram till och med april 2021.
Arbetet med själva upprustningen av torget beräknas i sin tur att vara klart under 2022. För mer information om upprustningen av Hässelby Torg, läs mer på: vaxer.stockholm/hasselbytorg.
Då de vatten- och avloppsledningar som finns i Västerled i dag behöver renoveras, kommer vi att utföra grävarbeten i marken på vissa ställen i gatan.
I samband med ledningsarbetet har vi behövt fälla ett antal träd längst med Västerled för att komma åt en ledning som ligger under dessa. Planen var från början att enbart fälla trädet precis utanför fastigheten på gatunummer 164, men för att kunna utföra arbetet var vi tvunga att fälla fler än ett träd. Träden kommer att återplanteras av Stockholms Stad (Trafikkontoret) efter avslutat arbete.
I arbetet med renoveringen strävar vi hela tiden efter att minska störningar så som begränsad framkomlighet och trafikomläggningar som kan förekomma, och ber om överseende med detta.
Med anledning av att nuvarande vatten- och avloppsledningar längst Bromstensvägen ligger under och korsar järnvägsspåren för Mälarbanan, behöver vi lägga om ledningarna i marken.
Omläggningen kommer att göras med en så kallad schaktfri metod som innebär att man inte behöver gräva i marken för att komma åt ledningarna. Däremot kommer omläggningen att innebära begränsad framkomlighet för fordonstrafik i området, då Bromstensvägen kommer att smalnas av något i samband med arbetet.
I vissa fall kommer vi även att behöva göra omkopplingar av ledningar, varför vi vid dessa tillfällen behöver stänga av vattnet till en del fastigheter längst med Bromstensvägen. Vid tillfällen då vi behöver göra den här typen av avstängningar, kommer vi att informera om detta i förväg.
Status just nu:
Projektet är av olika anledningar några månader försenat och beräknas just nu att pågå fram till och med vecka 4 2021 istället för hösten 2020 som först var planerat.
Huddinge kommun tillsammans med Stockholm Vatten och Avfall, bygger i etapper ut vatten- och avloppsledningar samt vägar, el- och teleledningar i Gladö Kvarn, Huddinge.
På så sätt ger vi möjlighet för permanentboende i ett attraktivt läge nära naturen när Huddinge kommun växer. Vi skapar förutsättningar för en minskad miljöpåverkan genom att leda avfallsvattnet till reningsverk och på så vis bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Stockholm Vatten och Avfall ansvarar för och bygger ut själva vatten- och avloppsledningarna i området.
Se mer information om status för de olika områdena på Huddinge kommuns hemsida: huddinge.se/gladokvarn_utbyggnad och på Stockholm Vatten och Avfalls sida: svoa.se/gladokvarn.
I september 2020 planerar vi att påbörja arbetet med att lägga ny vattenledning mellan Barrvägen och Källbrinks idrottsplats. Detta för att trygga framtidens vattenförsörjning.
För att kunna utföra arbetet med lägga en ny vattenledning, behöver vi anlägga en tillfällig väg vid sidan om gång- och cykelbanan som byggtrafiken kan gå på under den tid som vi bygger. På så sätt kommer gång- och cykelbanan att vara tillgänglig som vanligt för gående och cyklister under hela projektet.
Arbetet beräknas att slutföras under hösten 2022 och vi kommer under byggtiden att göra vårt bästa för att störa så lite som möjligt. I de fall vi behöver stänga av vattnet tillfälligt kommer vi att meddela boende och verksamheter i förväg.
Mer information om utbyggnaden finns på: www.svoa.se/backenvastra.
Just nu planerar Stockholm Vatten och Avfall för utbyggnad av ett dagvattenmagasin (regnvatten) under Snättringe IP.
Detta för att ledningsnätet i området blir överbelastat vid kraftfulla regn, vilket medför att det tränger fram vatten på gatorna i vissa lågt belägna områden. Genom att bygga magasinet kan vi magasinera regnvattnet när våra ledningar går fulla. Sen släpper vi tillbaka vattnet med fördröjning när regnet väl har avtagit. På detta vis kan vi jämna ut topparna som uppstår i ledningsnätet.
Huvuddelen av arbetet kommer att ske inne på fotbollsplanen samt på den avlämnings-/parkeringsyta som ligger strax norr om planen. Samt vid tennisbanan strax söder om fotbollsplanen. (Dessa ytor kommer därför att vara avstängda under hela vår byggtid).
När vi bygger kommer vi även behöva korsa Ängsvägen i två punkter för att kunna ansluta till vårt befintliga ledningsnät. Detta kommer att ha en viss trafikpåverkan, men vi försöker att minimera den i bästa möjliga mån. Utbyggnaden påbörjas i början av 2021 och beräknas sedan pågå året ut.
I början av 2021 startar arbetena med den nya avloppsledningen som ska ligga i Duvbergsvägen, tvärs över och längs med Vårby Allé.
En tillfällig väg kommer därför att byggas för att underlätta för trafiken att komma fram under pågående arbeten. Arbetena i Vårby Allé och i Duvbergsvägen kommer att pågå under första halvåret 2021, och görs för att kunna ansluta fastigheten Duvbergsgården 1, till vatten- och avloppsledningsnätet.
Under hösten 2020 planerar Stockholm Vatten och Avfall (SVOA) för att renovera och bygga om en befintlig teknikbyggnad på Ebba Bååts väg 1.
Byggnaden ska byggas ut för att säkra upp framtida stadsutveckling i Huddinge och Flemingsberg, där arbetet innebär att byggnaden får ett förbättrat skalskydd, nytt stängsel samt nya in och utgående vattenledningar.
Arbetet kommer i huvudsak att ske inom SVOA:s fastighet men vissa arbeten så som etablering och upplag kommer att ske på kommunal mark.
Mellan Glömstavägen och Ebba Bååts väg utförs arbeten på vattenledningsnätet. Arbetet omfattar nyläggning och omläggning av vattenledningar på en längd av cirka 1,3 kilometer.
För att minska risken för vattenläckor och avloppsstopp i området, kommer Stockholm Vatten och Avfall att lägga om och renovera vatten- och avloppsledningar i Skrakvägen under 2021 till 2022.
I samband med upprustningen av Sjödalsparken i Huddinge som planeras att utföras under våren 2021, har Stockholm Vatten och Avfall under 2020 bytt ut vatten- och avloppsledningar i parken för att dessa ska kunna hantera större vattenmängder. Ledningsarbetet i parken är nu slutfört.
Under våren 2021 kommer Huddinge kommun att påbörja själva upprustningen av parken, i syfte att få en ännu grönare park med fler träd, en fruktlund och blommande växter. Upprustningen beräknas att vara klar tidigast hösten 2021. Läs mer om upprustningen på: huddinge.se.
För att trygga framtidens vattenförsörjning renoverar vi nu vattentornet i Länna.
Renoveringen innebär arbeten på alla delar av vattentornet, från reparation av vattenbehållare till modernisering av elsystem, och sker både inomhus och utomhus. Markjobb kommer också att utföras.
Vi försöker att ta största möjliga hänsyn till närboende i samband med arbetet, och ber om förståelse ifall arbetena under perioder medför störningar. Arbetena kommer inte att påverka vattenförsörjningen till boende i området.
Arbetet planeras att starta under hösten 2020 och beräknas att slutföras våren 2023.
Om vattentorn:
För att vatten alltid ska finnas tillgängligt, alla tider på dygnet, lagras vattnet i reservoarer och vattentorn. Vattentornen gör också att det är ett jämt tryck av vatten i ledningarna och i din vattenkran.
Huddinge kommun planerar bygga ut Tangentvägen i Kungens kurva samt utveckla området. För att ta hand om regnvattnet behöver Stockholm Vatten och Avfall bygga fyra nya dagvattendammar med tillhörande dagvattenledningar utmed vägen. Ikea ska bygga ut sitt varuhus och där behöver vi lägga om två dagvattenledningar. Trafiken kommer påverkas på Dialoggatan med begränsad framkomlighet under arbetet. En gång- och cykelbana kommer flyttas. Vi försöker ta största möjliga hänsyn till trafik och verksamheter och kommer informera i förväg kring arbeten som kan uppfattas störande.
Henriksdalsanläggningen uppgraderas och optimeras med ny teknik. Reningsverket utrustas med ny biologisk rening och en av världens största anläggningar med membranfiltrering.
I Henriksdalsberget bygger vi en tunnel för den teknik som behövs för att driva den nya reningstekniken. Tunneln sprängs fram ovanför reningsverkets bassänger under husen på Henriksdalsberget och beräknas vara färdigsprängd sommaren 2020.
Inne på Stockholm Vatten och Avfalls område uppe på Henriksdalsberget bygger vi en ny anläggning för hantering av det slam som produceras av reningsverket. Det innebär att vi spränger ut berg för att få plats med anläggningen och att två nya byggnader ska byggas på berget.
Därutöver ska de befintliga slamtankarna och de sju rötkamrarna på berget renoveras.