Till sidans huvudinnehåll

Såhär sorterar du matavfall hemma och på kontoret

Det är viktigt att du lägger rätt saker i matavfallspåsen för att vi ska kunna producera biogas och biogödsel. Gör såhär när du sorterar matavfall, både i grön plastpåse och brun papperspåse.

Vad kan du lägga i matavfallspåsen?

Lägg endast matavfall i matavfallspåsen. Det gäller både den gröna plastpåsen och den bruna papperspåsen. Exempel på vad du kan lägga i matavfallspåsen:

  • Skal och rester av grönsaker och frukt
  • Rester av kött, fisk och skaldjur
  • Pasta, ris
  • Rester av bröd, äggskal
  • Teblad, kaffesump.
  • Filter och tepåsar
  • Mindre mängd ofärgat hushållspapper

Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen.

Använd rätt påse

Använd de speciella matavfallspåsarna som du får av din fastighetsägare eller bostadsrättsförening. Det är viktigt att du använder den påse som är tänkt för din fastighet. Annars kan inte matavfallet tas till vara.

Matavfallspåsarna får inte användas till restavfall eller andra saker. Du ansvarar själv för att ordna avfallspåsar för annat avfall.

Nej till:

  • plast-, bioplast-, och majsstärkelsepåsar. De förstör rötningen så att vi inte får ut biogas och biogödsel. Påsen kan dessutom hamna i jorden på jordbruk och skogsbruk.
  • andra kommuners påsar då de kan ha lösningar som inte fungerar för oss i Stockholm.

Förslut påsen ordentligt

Brun papperspåse utan klisterremsa

Den bruna papperspåsen för kärl ska rullas ihop. Fyll den bara till strecket så att det går att försluta ordentligt.

Brun papperspåse med klisterremsa

Har du sopsug och brun papperspåse stänger du först påsen med hjälp av klisterremsan, därefter rullar du ihop den.

Grön plastpåse

Knyt den gröna plastpåsen med en dubbelknut så att inget matavfall kan ramla ut.

Vad kan inte läggas i matavfallspåsen?

  • Jord, snittblommor
  • Krukväxter, trädgårdsavfall
  • Fallfrukt i större mängd
  • Damm
  • Glasspinnar, ätpinnar
  • Kattsand, djurströ
  • Snus, aska
  • Bomullstussar, tvättlappar
  • Vinkorkar, kapsyler

Varför inte annat organiskt?

Jord försämrar rötningsprocessen när matavfallet rötas för att bli biogas och biogödsel.

Snittblommor är ofta kraftigt besprutade och har gifter på sig som inte heller ska ut på våra åkrar.

Stora mängder fallfrukt gör att matavfallskärlet blir så tungt att sophämtarna inte kan tömma det. I sorteringsguiden hittar du bättre alternativ för att hantera din fallfrukt.

Större mängder matolja och matfett sorteras som matolja, se sorteringsguiden A-Ö.

Tips vid sortering

Här är våra bästa tips som gör det ännu enklare att hantera matavfallet i köket:

  • Använd hållaren för matavfallspåsen som ingår i startkittet. Påshållaren är konstruerad för att hålla påsen torr. Torrt matavfall luktar mindre och påsen går inte sönder.
  • Vik ner kanten på matavfallspåsen så blir öppningen stabilare.
  • Låt matavfallet rinna av och använd en vaskskrapa för att få upp det från vasken.
  • Torrskala potatis och rotfrukter direkt i matavfallspåsen.
  • Lägg använt hushållspapper i matavfallspåsen för att suga upp fukt.
  • Skaldjursrester kan du lägga i dubbla påsar. Du kan även lägga frysa in dem fram till hämtdagen.

Blir papperspåsen genomskinlig?

Ibland kan fett göra att påsen ser genomskinlig ut så man tror den ska gå sönder. Påsen är mer tålig än man tror! Känner du dig osäker så lägg påsen i en ny matavfallspåse när du ska bära ut den. Ta inte en plastpåse eftersom plasten inte kan rötas. 

Tips till dig

Håll matavfallspåsen torr

Här är våra bästa tips för att få till en bra och enkel hantering av matavfallet hemma och på jobbet.

Olika typer av matavfallspåsar

Vi har tre olika påsar som används i olika insamlingssystem. Det är viktigt att använda rätt påse.

Välj att ta vara på maten

Vi behöver bli bättre på att slänga mindre mat. Att planera matinköp, förvara maten rätt och att använda de rester som uppstår.

Se alla artiklar inom det här ämnet